Muğla gözaltılarının tamamı tutuklandı

Muğla'da PKK üyesi oldukları suçlamasıyla gözaltına 11 kişinin tamamı bugün verilen 4 karar ile tutuklanmış oldu. Gözaltına alınışları sırasında çekilen çıplak fotoğraflarla ilgili soruşturma başlatıldığını hatırlatan HDP heyeti, "TBMM'de AKP ve MHP de olaya tepki gösterdi. Biz de bilgi almak için Muğla'ya gittik ancak yetkili bulamadık" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla'da, PKK üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı. 4 Ekim'de, Seydikemer İlçesi'nde Letoon Antik Kenti'ne 10 kilometre uzaklıktaki Kumluova-Karadere Kavşağı'nda yapılan operasyonda 7 kişi bindikleri otomobil durdurularak gözaltına alınmıştı. Ertesi gün de bu grupla bağlantılı olduğu belirlenen 4 kişi daha yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltındaki 11 şüpheliden 7'si, 2 grup halinde sevk edildikleri adliyede tutuklandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan diğer 4 kişi de bugün sevk edildikleri mahkemede tutuklandı.

Öte yandan bu gözaltılar sırasında söz konusu kişilerin kelepçeli ve çıplak fotoğraflarının çekilmesi ile başlayan tartışma ile ilgili HDP'den açıklama geldi. Muğla'ya giderek incelemelerde bulunan HDP milletvekilleri Erol Dora ve Meral Danış Beştaş bugün düzenledikleri basın toplantısında izlenimlerini aktardılar. Dora, "4 Ekim’de yere yatırılarak çırılçıplak soyulan kişiler kaydedilmiş ve oradan geçen vatandaşlara gösterilmek amacıyla da gözaltına alınan kişiler bekletilmiş, teşhir edilmişti. Bu olaylar ağır bir insan hakları ihlalidir. İnsanlar hangi suç şüphesi adı altında olursa olsun, kimlikleri ne olursa olsun bu, işkence yasağının ihlalidir. Gözaltına alınanlara uygulanan kaba dayak, çıplak hale getirme, ters kelepçe açıkça işkencedir. İşkence mağduru kişilerin görüntülerinin servisi de işkence kapsamındadır" diyerek işkencenin AİHM sözleşmesi ve Anayasa tarafından yasaklandığını hatırlattı. "Bu konu hakkında inceleme yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek siyasi parti olarak görevimizdir. Bu konu meclis genel kurulunda da gündeme gelmiştir" diyen Dora şunları söyledi, "İçişleri Bakanlığı da ilgili kişiler hakkında soruşturma başlatmıştır. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da bütün grup başkanvekillerini davet ederek olayı kınadığını kabul edilemez olduğunu ifade etmiştir. AKP ve MHP grup başkanvekilleri de söz konusu fotoğraflardan rahatsızlık duyduklarını vurgulamışlardır. Hem muhalefet partileri hem iktidar partisi hem de toplumun en etkili yazarları bu konu üzerindeki düşüncelerini ifade etmiştir. Biz de olayın gerçek boyutlarını araştırmak üzere bölgeye gittik."

'OTOPSİ RAPORU GİZLENDİ'

Meral Danış Beştaş da, "Hem validen hem başsavcıdan randevu aldık ama daha sonra taleplerimiz iptal edildi. Başsavcı ve vali ile görüşme olanağımız olmadı. Bir ilin valisi ve başsavcısı Meclis’in 3. büyük partisinin milletvekillerinin randevu taleplerini reddederek kime bağlı olduklarını ortaya koymuşlardır" dedi. Muğla Köyceğiz'de çatışmada öldükleri ve PKK üyesi oldukları açıklanan kişilerle ilgili olarak adli tıp kurumuna gittiklerini ama orada da yetkili bulamadıklarını belirten Beştaş, "Ama ailelerle görüştük. Soruşturma savcısı oradaydı. Kendisinden bilgi almaya çalıştık. Aileler otopsiyi görmek istediklerini söylemişlerdi. Otopsi raporunu gizleyemeyeceklerini söyledik ama savcı tüm ısrarlarımıza rağmen gizlilik kararını gerekçe göstererek otopsi raporunu vermedi. Sadece bir tutanakla ailelere cenaze teslim edildi" dedi. Beştaş, bu olayların neden meydana geldiğini öğrenemediklerini, otopsi raporunu inceleyemediklerini ancak ailelerin hiçbir kurşun izi görmediklerini ifade etti.

'JANDARMA ÇEKMİŞ'

Beştaş daha sonra şu açıklamaları yaptı, "Avukatlardan aldığımız bilgiye göre kişiler gözaltına alındıklarında üstleri soyuluyor, yüz üstü yatırılıyorlar, ağır darba maruz kalıyorlar. Orada görüntüleri servis edecek tek bir sivil insan olmadığını ifade etmişler. Jandarmanın işkencesine maruz kaldıklarını ve görüntülerin de jandarma tarafından çekildiğini avukatlarına anlatmışlar. Bu görüntülerden sonra aileler emniyete müracaat etmişler ama emniyette hakarete uğrayıp tehdit edilmişler. Avukatlar işkenceye dair de bir talepte bulundular. Gözaltındakilerin işkence izlerinin tespiti amacıyla muayene istediler. Bu bir haktır ama savcılık bu talebi yerine getirmedi." (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP PKK muğla