Müftülük yasasına karşı kadınlar Meclis'te

Müftülere nikah yetkisi veren düzenlemeye karşı Türkiye'nin farklı yerlerinden yola çıkan çok sayıda kadın Ankara'da buluştu. Kadınlar TBMM'de açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren düzenleyeme karşı çıkan çok sayıda kadın bugün Ankara'da buluştu.

Türkiye’nin birçok gelen kadınlara CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Yıldız Tur Biçer ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ve Kadın Kolları Komisyonu da eşlik etti.

Ankara Kadın Platformu öncülüğünde buluşan kadınların bir kısmı Meclis’e girerek Genel Kurul önünde açıklama yaparken, bir kısmı ise Meclis'te yaptıkları eylemler nedeniyle isimleri ‘yasaklı listede olduğu' gerekçesiyle TBMM'ye alınmadı.

'TECAVÜZLERİ AKLAMA YASASI'

Kadınlar adına açıklamayı yapan Fatma Köse, tasarının OHAL sürecinde geçirilmek istendiğine dikkat çekerek “Baskıcı yapı, bu kadar etkin olmuşken muhalefet susturulmaya çalışılırken bir an önce tecavüzcüleri aklama yasasını, müftülüklere nikah yetkisi vererek hayata geçirmeye çalışıyorlar” dedi.

Yasanın Meclis'ten geçmesi halinde toplumun ikiye bölüneceğini savunan Köse, şöyle devam etti: "İktidar, siyasal iktidarını korumak için toplumu kutuplaştırma yöntemini bir kez daha deneyecek ve bundan siyasal rant elde etmeye çalışacaktır. Bu şekilde bir ülkenin kadınlarını ve çocuklarını koruyamazsınız. Tasarıyı kabul etmiyoruz çünkü bizler özgürlük ve eşitlik mücadelesi verirken bu tasarı kadınların Medeni Kanun'la elde ettikleri hakların ortadan kaldırılmasının önünü açıyor. Bu tasarı, çocuk yaşta evliliklere imkan sağlıyor. Bu tasarıyla kime ne tür nikah kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olacaktır. Medeni hakların din görevlilerine devredilmesi laikliğe aykırıdır."

HÜKÜMETE 'TASARIYI GERİ ÇEKİN' ÇAĞRISI

Hükümete seslenen CHP’li Köse, “Toplumun ülkenin bunca sorunu varken, eninde sonunda geri çekmek zorunda kalacakları bu yasa tasarısını getirmesinler” diye konuştu.

Tepkilere konu olan ve tartışma yaratan tasarı il, ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekliyor. 'Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' geçen hafta TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti. Tasarının Meclis'te bu hafta yapılması planlanan görüşmeleri ise ertelenmişti. (HABER MERKEZİ)