Hrant Dink davasında 5 sanığa tahliye kararı

Hrant Dink'in öldürülmesiyle davada emniyet ve jandarma görevlilerinin aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine karar verildi. Sorgusu yapılan Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Okan Şimşek, Dink'in evi ve işyerinin çevresinde keşif yaptığı iddiasını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada, bugün ara karar açıklandı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi amirlerinden Metin Balta ve Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbrat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay'ın tahliye edilmesine karar verdi.

Agos gazetesinini haberine göre, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savunmasını tamamlayan Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Okan Şimşek'in sorgusu yapıldı.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Coşkun İğci’nin Yasin Hayal’e ait olduğunu söyleyerek verdiği telefon numaralarıyla ilgili işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Jandarma istihbarat görevlisi Veysal Şahin, daha önceki ifadelerinde telefon numaraları aldıklarını söylemişti.

Okan Şimşek, Şahin’in ifadelerini reddederek, telefon numaralarıyla ilgili bir husus geçmediğini, İğci’den aldığı bilgilerle ilgili görev sonuç raporu yazmadığını ama üstlerine bilgi verdiğini iddia etti.

'COŞKUN İĞCİ'Yİ TEHDİT ETMEDİK'

Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmek için hazırlık yaptığı bilgisini jandarmaya bildiren Coşkun İğci, cinayetten sonra, bilgileri kimseye anlatamaması yönünde tehdit edildiğini anlatmıştı. Bakırcıoğlu, bu görüşmeyi sorması üzerine Şimşek şunları söyledi:

"Coşkun İğci’yle üç görüşmemiz var. Temmuz 2006 ortalarında. Ağustos ayı içinde ve üçüncüsü 22 Ocak 2007 tarihinde. Bu son görüşmenin yapıldığı gün pazartesidir. Sabah istihbarat toplantısında bu konu gündeme geldi. Şube Müdürümüz Albay Öz’e, 'Coşkun İğci’yle görüşsünler başka bilgi var mı, bize anlattıklarını kimseye anlatmasın' dedi. Biz İğci’nin işyerine gittik. Bize ilk söylediği şey 'Beni almaya mı geldiniz' oldu. İğci orada görüşmeyi kabul etmeyince terminal bölgesinde araç içine aldık. Oturacak yer yoktu. Araçta konuştuk. Veysel Şahin, konuştu. O irtibatlıydı o yüzden o konuştu. 'Başka kimseye anlattın mı' dedi. İğci, bir anda sinirlendi. 'Benim hasmım yok düşmanım yok, ben size bu bilgileri verdim bunu değerlendirmediniz' dedi kapıyı çekip çıktı. Biz kendisini tehdit etmedik"

Sanık jandarma görevlisi: Dink cinayetinden sonra yanıltıcı ifade verdimSanık jandarma görevlisi: Dink cinayetinden sonra yanıltıcı ifade verdim

'GÖREV İÇİN İSTANBUL'DAYDIK'

İddianamede, Şimşek'in cinayet öncesinde, Hrant Dink’in evi ve işyeri çevresine keşif yapan ekipte olduğu iddia ediliyor. Şimşek, dünkü savunmasında görev için İstanbul’da geldiğini, Küçükçekmece ve Ambarlı’da olduğunu, yemek yemek için Bakırköy’de olduklarını söylemişti.

Avukat Bakırcıoğlu, HTS kayıtlarında ise başka yerlerde olduğunun görüldüğü, telefonun Fatih’ten sinyal verdiğini, Küçükçekmece’den sinyal bilgisi olmadığını ifadesiyle kayıtların çelişkili olduğunu söyledi. Şimşek ise cevabında şu ifadelere yer verdi:

"Bakırköy içinde bir iki arkadaşla görüştük. Araç kiraladık ve Küçükçekmece Asayiş Bürosuna gittik. Bize akşam vardiyasından görevli vereceklerini söyledik. Polis, yakalayacağımız şahısla ilgili yakalama emri istedi. İşi yokuşa sürdü Sonra İstanbul Jandarma Komutanlığıyla görüştük. Oradan yakalama emrini almamız istendi. Gazi Günay, gidip yakalama emrini aldı. Toplu ulaşımla gitti. Sonra kendisini yeniden Bakırköy’den aldık. Sonra Vatan emniyete gittik. Yanımızdaki polis memurları Vatan emniyetine evrak bırakmaları gerektiğini söyledi. O nedenle gittik.’’

SAVCI, 4 SANIK İÇİN TAHLİYE İSTEDİ

Duruşma savcısı, mütalaasında 4 kişi dışında tutuklu sanıkların, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi nöbetçi amiri Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay’ın tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti açıkladığı kararında, Metin Balta, Ahmet Çetiner, Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay’ın tahliyesine karar verdi. Sonraki duruşma 4-5 ve 7-8 Aralık tarihlerinde görülecek.