Sanık jandarma görevlisi: Dink cinayetinden sonra yanıltıcı ifade verdim

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak kamu görevlilerin yargılandığı davada jandarma istihbarat görevlisi Veysel Şahin savunma yaptı. Albay Ali Öz'ün üzerlerinde baskı kurduğunu öne süren Şahin, "Gelen müfettişlere ve daha sonra İçişleri Bakanlığı müfettişlerine üzerimdeki baskı nedeniyle yanıltıcı, inkar edici ifade vermek zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 85 sanıklı dava bugün görüldü.

Savunmasını yapan ve o dönem Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevli olan sanık Veysel Şahin, komutanları sanık Albay Ali Öz'ün baskısı nedeniyle yanıltıcı ifade verdiğini belirtti. Şahin, "Gelen müfettişlere ve daha sonra İçişleri Bakanlığı müfettişlerine üzerimdeki baskı nedeniyle yanıltıcı, inkar edici ifade vermek zorunda kaldım. Çünkü ekmeğimle oynayabilirlerdi" dedi.

'YASİN HAYAL'İN KEŞİF YAPTIĞINI ÖĞRENDİK'

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya devam edildi. Bugün yapılan duruşmada, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli olan Veysel Şahin savunma yaptı.

Yasin Hayal'in akrabası Coşkun İğci'nin arkadaşı olduğunu ve kayıtlı haber elemanı olmadığını öne süren Şahin, "Coşkun İğci, 2006 Temmuz ya da Ağustos ayında beni arayarak görüşmek istedi. Unsur komutanım Okan Şimşek'le beraber gittik. Okan Şimşek ve Coşkun İğci, o zaman ilk kez tanıştılar. İğci, bize eşinin akrabası olan Yasin Hayal'in İstanbul'da Agos'ta çalışan Ermeni olan gazeteci Hrant Dink'i öldürmek istediğini, İstanbul'a gidip geldiğini, evi ve iş yeri çevresinde keşif yaptığını, silah aradığını ve kendisine silah bulması için 300 veya 500TL verdiğini söyledi" diye konuştu.

Okan Şimşek'in komutanları Metin Yıldız'ı arayarak bilgi verdiğini belirten Şahin, eski Trabzon Jandarma İl Komutanı Ali Öz başkanlığında şube müdürleri, TİM komutanları ve unsur komutanlarının katıldığı toplantının yapıldığını, bu konunun toplantıda konuşulduğunu söyledi.

'VERDİĞİMİZ BİLGİLER ŞUBEDE CİDDİYE ALINMAMIŞ'

Daha sonra Coşkun İğci'nin bir kere daha görüştüklerini kaydeden Veysel Şahin, "Yasin Hayal'in parasını iade ettiğini söyledi. Kendisine 'Böyle şeylerden uzak dur' dedik. Bilgileri amirlere anlattığımız söyledik. Bundan sonra 22 Ocak 2007'ye kadar bir daha görüşmedik" dedi.

Dink cinayetinin işlendiğini haberlerden öğrendiğini anlatan Şahin, yaptıkları araştırma sonunda cinayeti Yasin Hayal'in işlemediğini netleştirdiklerini, ancak daha önce verdikleri bilginin şubede ciddiye alınmayarak işlem yapılmadığını öğrendiklerini ifade etti.

'COŞKUN İĞCİ'Yİ TEHDİT ETMEDİK'

Şahin, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün, "Coşkun İğci ile görüşün ve başka kimseye söyleyip söylemediğini öğrenin ve bize söylediğini kimseye söylemesin" diye emir verdiğini iddia etti.

Bunun üzerine İğci ile görüştüklerini söyleyen Veysel Şahin, "Bize söylediklerinin aramızda kalması gerektiğini söyledik. Bize 'akşam otogarda görüşelim' dedi. Biz de gittik buluştuk. İğci, bunu kimseyle konuşmadığını söyledi. İğci'yi tehdit etmedik. Birkaç gün sonra gözaltına alındı. Bize söylediği bilgileri ifadesinde söylemiş. Bizimle düzenli görüşen bir haber elemanı gibi yansıtmaya çalışmış" ifadelerini kullandı.

'KOMUTAN BASKI KURDU'

Şahin, bu olaydan sonra Albay Ali Öz'ün kendilerine "Coşkun her şeyi anlatmış. Müfettiş gelecek. Coşkun İğci'nin ifadesinde geçen her şeyi inkar edeceksiniz. Kesinlikle konuşmayacaksınız yoksa altından kalkamayız" şeklinde baskı kurduğunu öne sürdü. Şahin, "Gelen müfettişlere ve daha sonra İçişleri Bakanlığı müfettişlerine üzerimdeki baskı nedeniyle yanıltıcı, inkar edici ifade vermek zorunda kaldım. Çünkü ekmeğimle oynayabilirlerdi" dedi.

'TRABZON'DAKİ DAVADA GERÇEKLERİ ANLATTIM'

Müfettişlerin ayrılmasının ardından Ali Öz'ün kendisine "'İstihbarattan kendi istediğinizle çıkıyorsunuz, dilekçe verin' dedi. Yazmak zorunda kaldım ve Burdur'a atandım. Hakkımızda dava açıldı. İl jandarma komutanlığından ilişiğim kesilince üzerimdeki baskı kalktı. Okan Şimşek ile konuşup gerçekleri anlatma kararı aldık. Trabzon'da açılan davada gerçekleri anlattım" diye konuştu.

Hrant Dink öldürüldüğü dönemde Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli olan sanık Okan Şimşek de, üzerlerinde oluşturulan baskı nedeniyle bildiklerini anlatamadıklarını belirtti. Duruşma, yarına ertelendi. (İSTANBUL/DHA)