Meclis Camisi'nin yıkılmaması için imza kampanyası başlatıldı

Meclis Camisi'nin yıkılacağına dair haberler üzerine imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde caminin, Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanan önemli eserlerden olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'de bulunan caminin, bu yasama yılında yıkılacağı yönündeki haberler üzerine, imza kampanyası başlatıldı. İmza metninde ödüllü caminin yıkılmaması istendi.

15 Temmuz darbe girişimde bombalanan TBMM'nin ana binasında onarım yapılırken, halkla ilişkiler binası yıkıldı ve Meclis camisi ibadete kapatıldı. Son olarak, dün Habertürk gazetesinde "TBMM’deki ödüllü cami yıkılacak" başlığıyla yayınlanan haberde de, yıkım konusunun kulislerde konuşulduğu belirtildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın da "Artacak milletvekilli sayısına uygun olarak, gelecek dönemde yeni çalışmalar yapılacağı muhakkaktır. Bu arada külliye içinde rahmetli Başbakan Turgut Özal zamanında yapılan cami ise günümüz şartlarına uygun şekilde yeniden inşa edilecektir" dediği aktarıldı.

Haberin ardından Change.org sitesinde caminin yıkılmaması için imza kampanyası başlatıldı. TBMM Başkanı Kahraman, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Sayın Tezcan Karakuş Candan'a hitaben yazılan imza metninde caminin dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandığı hatırlatıldı. Daha büyük bir caminin ise TBMM'ye ait başka bir araziye yapılabileceği kaydedildi. İmza metninde şu ifadelere yer verildi:

"Eğer kubbeli, minareli, daha büyük bir cami isteniyor ise, Anadolu mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan TBMM Camisi'ni yok ederek veya değiştirerek değil, TBMM arazisine veya başka bir yere yeni bir cami yaparak inşa edilebilir. Modern Türk Mimarisi'nin en çarpıcı örneklerinden biri ve aynı zamanda dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanmış az sayıda mimari şaheserlerimizden biri olan TBMM Camisi'ni yıkmamanızı rica ediyoruz."

Mimarlığını Behruz Çinici'nin yaptığı Meclis camisinin 1989 yılında inşa edildi. Kubbesi ve minaresi bulunmayan cami, 1995 yılında dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden sayılan Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü. Caminin mimarı Behruz Çinici, 2011 yılında hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)

TBMM’de Çinici’nin ödüllü binaları yıkılacak mı? TBMM’de Çinici’nin ödüllü binaları yıkılacak mı? 

'TBMM Camii yıkılmasın' çağrısı'TBMM Camii yıkılmasın' çağrısı

CHP: Meclis'teki camiyi yıktırmayızCHP: Meclis'teki camiyi yıktırmayız

Mimarlar: O camiyi yıktırmayacağızMimarlar: O camiyi yıktırmayacağız