HDP'den, Bakan Soylu’ya gazeteci Candemir soruları

HDP'li 2 vekilden Bakan Soylu'ya: Kayyım hangi yasayla gazeteci Candemir'i ifadeye çağırdı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım Van Milletvekili Lezgin Botan, kayyım Ferhat Vardar’ın gazeteci Oktay Candemir’i bizzat ifade vermeye çağırmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, önce şu bilgilere yer verdi:  "Geçtiğimiz günlerde basında yer bulan haberlere göre Van’ın Özalp ilçesinde akşam saatlerinde yaşamını yitiren bir yurttaşın yakınlarının Özalp Müftülüğü’ne yaptıkları sela başvurusu, 'Kaymakam yasakladı, gece okuyamıyoruz' denilerek resmi gerekçe gösterilmeden sözlü olarak reddedilmiştir. İlçe halkı kaymakam konağı ve cami arasında yakın bir mesafenin bulunduğunu ve kayyımın bu nedenle böyle bir karar aldığını düşünmektedir. Basına yansıyan bu ve benzeri haberlerden rahatsız olduğu anlaşılan Özalp Kayyımı Ferhat Vardar’ın bunun üzerine kendisinin hoşuna gitmeyen haberleri yapan kişileri tespit etmeleri için bir komisyon kurduğu ve bu komisyon aracılığı ile haberi yapan ya da yaptığını düşündüğü kişileri telefonla arayıp ifadeye çağırttığı anlaşılmıştır. Haberi yaptığını düşündüğü, Van ili yerel basınında çalışan Oktay Candemir’i arayarak belediye ve kaymakamlığa ifadeye çağırttığı, Oktay Candemir’ in ise bu gayri resmi ifade olayını reddettiği anlaşılmıştır. "

Yıldırım, Bakan Soylu’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

1- Özalp ilçesinde akşam saatlerinde yaşamını yitiren Müslüman bir yurttaşın yakınlarının cenazelerini gömebilmek için sabah saatlerini beklemek zorunda bırakılmalarının nedeni nedir?

2- Kayyım Ferhat Vardar hangi yetki ile ilçe müftülüğüne böyle bir talimat vermiştir? Yasal dayanağı nedir?

3- Bakanlığınızın söz konusu kayyım ile ilgili bu konuda başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Yoksa herhangi bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?

4- Kayyım’ ın yaşanan bu olayın basına yansıması sonucu konuyu basına yansıtanları deşifre etmesi yönünde komisyon kurduğu haberi doğru mudur? Doğru ise bunu hangi yasal dayanağa göre yapmıştır?

5- Hali hazırda ifade alma işi kolluk güçleri ya da yargının yetkisinde iken kayyım hangi yasal dayanağa binayen Oktay Candemir’ i belediye ve kaymakamlığa ifadeye çağırmıştır?

BOTAN: HABER TESPİT KOMİSYONU'NUN KURULUŞ AMACI NEDİR?

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Botan da Bakan Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:

1 – Kayyum atanan Özalp Belediyesi yetkilileri, gazeteci Oktay Candemir’i hangi gerekçe ile 'ifade'ye çağırmışlardır? Bunun hukuki dayanağı nedir?

2 – Özalp Belediyesi bünyesinde kayyum tarafından kurdurtulan 'Haber Tespit Komisyonu'nun kuruluş amacı nedir? Ne tür çalışmalar yapmaktadır?

3 - Belediyelerin gazetecilere veya vatandaşlara “Senin ifadeni alacağız. Belediyeye gel” diyerek ifadeye çağırma yetkisi var mıdır? Eğer yoksa, kendilerini savcı yerine koyan sorumlular hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

4 – Gazeteci Oktay Candemir’in hedef haline getirilmesinin nedeni “Kayyum Sela okutmayı yasakladı” başlıklı haberi midir? Gazetecilerin haber takip ve yapma hakkı gasp edilmiyor mu?

5 – Van’da tutuklu bulunan gazeteci sayısı kaçtır? Tutuklu bulunan gazetecilere isnat edilen suçlar nelerdir? (HABER MERKEZİ)