DTSO Başkanı Ahmet Sayar: Siyasal kriz iki tarafı da olumsuz etkiler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu gerçekleşti. Türkiye’nin referanduma yönelik tepkileri ise devam ediyor. Türkiye’den yapılan “ekonomik ve askeri yaptırım uygularız” çıkışını değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, “Ekonomik yaptırım, üretimin düşmesine, işsizliğin artmasına neden olur” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Türkiye’de, Federe Kürdistan bölgesinde gerçekleşen bağımsızlık referandumuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Ekonomik yaptırımdan askeri müdahaleye kadar seçeneklerin masada olduğunu ifade eden iktidar partisine MHP’den tam destek verilirken, ana muhalefet partisi CHP’nin bir kesimi de bu görüşlere desteğini esirgemiyor.

Siyasetçilerin sert çıkışına medyanın savaş dili de katılınca, Federe Kürdistan bölgesinde gerçekleşen referandum, OHAL ile yönetilen Türkiye için başka bir gerilim hattı oluşturdu.

Hükümet kapıları kapatır mı ya da askeri müdahalede bulunur mu? Bunu, çok da uzun olmayan zamanda göreceğiz. Bu seçeneklerin pratiğe yansımasının sonuçlarının ne olacağı ise şimdiden tartışılmaya başlandı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, örneğin Habur Gümrük Kapısı’nın kapatılmasıyla birlikte bütün Türkiye’de üretimin düşeceğine ve işsizlik oranında artış olacağına dikkat çekti.

10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Ahmet Sayar, “Türkiye, Irak’ta savaş yokken de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinden ticaret yapıyordu, savaşa başladıktan sonra da. İç savaş koşullarında bile Türkiye’nin Irak’a ihracatı 10 milyar dolar civarında. Bu hiç azımsanmayacak bir rakam” dedi.

Sayar, Türkiye’nin IKBY ile kurduğu ticari ilişkileri ise şöyle ifade etti: “Kürt bölgesinde 1500 Türkiye firması iş yapıyor. Bu firmalar sadece Diyarbakır’dan ve bölgeden değil. Türkiye’nin her yerinden firmalar Kürt bölgesinde iş yapıyor. Ayrıca 10 binlerce insan, bu firmalar aracılığıyla Kürt bölgesinde çalışıyor. Olası bir kriz nedeniyle hem sözünü ettiğimiz bin 500 firma hem de 10 binlerce insan etkilenecektir.”

Krizden Diyarbakır’daki iş çevrelerinin de etkileneceğini söyleyen Sayar, “Kapılar kapatılırsa ihracat yapan fabrikalarda üretim düşer ve bu da işsizlik oranının artmasına neden olur” dedi.

Diyarbakır Havayolu’ndan Erbil’e sefer yapıldığını hatırlatan Sayar, şunları söyledi: “Habur’dan lojistik ürünler gidiyor. Diyarbakır havaalanı ise sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan önemli. Erbil-Diyarbakır seferlerinin iptali, bütün bu ilişkileri olumsuz etkiler.”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar

DİYALOG KANALLARI İŞLETİLMELİ

Bağımsızlık referandumunun Türkiye’yi olumsuz etkilemeyeceğine inandığını söyleyen Ahmet Sayar, “Türkiye sağduyulu hareket etmeli. diyalog kanallarının işletilmesinin doğru olacağına inanıyorum” dedi.

Sayar, Türkiye’nin IKBY ile her alanda iyi ilişkiler geliştirdiğini hatırlatarak, bunun devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Sayar, “Irak Kürt Bölgesi Türkiye ile siyasi, sosyal ve ekonomik olarak uzun yıllardır yakın ilişki içerisinde. Bu durum gerek ülkemiz gerekse de Irak Kürt Bölgesi için yararlı olmuştur. Türkiye'deki Kürtler de bu ilişkiden memnuniyet duymuşlardır. Ortadoğu’daki savaşa rağmen siyasal ilişkilerin iyi olması, iki tarafı ekonomik ve sosyal olarak da zenginleştirmişti. Bunun devam etmesi iki taraf içinde olumlu sonuç verecektir” dedi.