RTÜK Rudaw'ı Türksat'tan çıkardı

RTÜK, Rudaw’ın, Türksat uydusundan çıkarılmasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Kurul, Rudaw, K24 ve Waar'ı Türksat'tan çıkarma kararı  verdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki referandumla ilgili tartışmalar sürerken Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) de devreye girdi.  Türksat uydusundan çıkarılmasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Edinilen bilgiye göre olağanüstü toplantı çağrısı saat 14.30'da yapıldı. Saat 15.00'de yapılan toplantıya Ak Parti ve MHP'li üyeleri katıldı. Karar toplantıya katılanların oybirliğiyle alındı.

Söz konusu yayın kuruluşlarının terör örgütlerinin propagandasını yapma gerekçesiyle Türksat'tan çıkarılmasının istendiği öğrenildi. Toplantoya katılmayan muhalif üyeler 'siyasi karar' yorumu yaptı.

Üst kurul, Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw’ın, yanı sıra K24 ve Waar'ı da yayından çıkardı.

HDP, Rûdaw TV, K24 ve Waar TV’nin susturulmasını kınadığını açıkladı.

'HABER ALMA HAKKINA DARBEDİR'

HDP, yaptığı basın açıklamasında, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye’de de yayın yapan Rûdaw TV, K24 ve Waar TV kanallarının Türksat’tan çıkarılması kararı basın, yayın ve iletişim özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına vurulmuş ağır bir darbedir.

Kaldı ki, bu kanallar RTÜK’ten lisanslı kuruluşlar değildir. Dolayısıyla RTÜK’ün bu kanalları Türksat’tan çıkarma yetkisi de yoktur. Hükümet baskısı ile RTÜK'teki AKP-MHP ittifakının aldığı bu karar hukuki değil tamamen siyasidir. Baskı kurma amaçlıdır. Kürt halkına Kürtçe yayın yapan kuruluşlara düşmanca bir yaklaşımdır.

Uzun bir süredir Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların tüm programlarını yakından takip eden, hiçbir akreditayon uygulamasıyla karşılaşmayan bu kanalların, Kürt halkının iradesinin sandığa yansıdığı referandum günü Türksat’tan çıkarılması hükümetin aczinin bir göstergesidir. Bu kararı dayatanları ve alanları kınıyoruz" ifadelerinde bulundu. (HABER MERKEZİ)