Kimya Mühendisleri Odası yönetimi görevden alındı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın TMMOB Kimya Mühendisleri Odası hakkında denetim uygulamasını kabul etmediği gerekçesiyle açtığı dava sonuçlandı. Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinin görevine son verilmesini kararlaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TMMOB (Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) Kimya Mühendisleri Odası hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın denetim uygulamasını kabul etmediği gerekçesiyle açılan davanın karar duruşması bugün görüldü.

Davaya TMMOB yöneticileri, oda başkanları ve milletvekilleri katıldı. Ankara 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinin görevine son verilmesine karar verdi.

'12 EYLÜL'ÜN GETİRDİĞİ DÜZENLEME İLK KEZ UYGULANDI'

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, bir hukuk garabetine tanıklık ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“AKP iktidarı bugünkü 12 Eylül rejiminin devamıdır. 12 Eylül anayasasıyla TMMOB Yasası’na konulan ve bugüne kadar hiçbir iktidar tarafından kullanılmayan bir maddeye dayanarak odalarımızda mali ve idari denetim yapılmak istenmiştir. Anayasanın 135'inci maddesi açıktır. Odalara ilişkin idari ve mali denetim, kanunla düzenlenir. TMMOB yasasında denetimin ne şekilde yapılacağına ilişkin hiçbir usul bulunmamaktadır. Bu durum yazılı olarak bakanlık yetkililerine bildirilmiştir. Ancak bakanlık yetkisini aşmış odalarımızdan defter ve belge istemiştir."

'REFERANDUMDAKİ TUTUMUZDAN KAYNAKLI DAVALAR AÇILIYOR'

"TMMOB AKP’nin değil halkın örgütüdür" diyen Koramaz, şöyle devam etti: "TMMOB'un görevi bilimi ülkemizin kalkınması gelişmesi halkımızın çağdaş ve mutlu bir yaşam kurması için seferber etmektir. TMMOB tüm çalışmalarını anayasadan, yasadan, mesleğinden, meslektaşlarından ve bu ülke halkından aldığı yetkilerle sürdürmektedir. Yapılmak istenen açıktır. TMMOB’u halkın yolunda ülkenin çıkarları için çalışmaktan vazgeçirmektir. Yıldırma amaçlıdır. Sadece açılan davalar bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Referandumdaki tutumuzdan kaynaklı yönetim kurulumuza dava açılıyor. Odalarımız ve birçok ilde şube yöneticilerimiz hakkında soruşturmalar açılmaktadır. TMMOB susmaz bu davanın takipçisi olacağız. Hem hukuki alana da ve demokratik alanda mücadelemize devam ediyoruz Bu kararı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz."

'BAKANLIĞIN İSTEDİĞİ BELGELER İNTERNET SAYFAMIZDA VAR'

Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Uğurlu ise şunları söyledi: “Haksız ve hukuksuz olarak açılmış bir dava hukuk garabeti ile sonuçlandı. Bakanlığın bizden talep ettiği tüm belgeler ve web sayfamızda kamuoyunun bilgisine açıktır. Bizim denetimden kaçmak ve denetimi engelleme gibi bir suçlamaya maruz kalmamız doğru değildir. Burada çıkan karar ne olursa olsun biz yine demokrasinin bilimin ışığında insan haklarını ayaklar altına alanların karşısında bugüne kadar nasıl durdurduysak öyle duracağız.”

Daha sonra söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, karara şöyle tepki gösterdi: "Bu karar tüm odalara yönelik itiraz değil itaat et adımıdır. Biz bilimsel bilgimizi bu ülkenin çıkarları ve toplumun yararı için kullanmaya devam edeceğiz. Adaletsiz karar karar değildir. Bu kararda meşru değildir. Biz meslek alanımızı ülkemizi ve Cumhuriyet değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Korkmuyoruz, susmuyoruz.” (DUVAR)