Ankara Barosu: Avukatlar serbest bırakılsın

Ankara Barosu'ndan açıklama: 14 avukatın tutuklanması yasal değil, serbest bırakılmalılar.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksel Caddesi'nde 'işimi geri istiyorum' eyleminin ardından açlık grevine başlayan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 14 avukatının tutuklanmasına Ankara Barosu tepki gösterdi.

12 Eylül'de gözaltına alınan avukatların tutuklanmasıyla ilgili sorgu tutanaklarını inceleyen Ankara Barosu, avukatların savunmalarını üstlendiği kişiler nedeniyle tutuklandıklarını saptadı.

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada "Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiği ve bu hükümlerin hiçe sayıldığı ortadadır" denildi. Açıklamada 14 avukatın serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

'AVUKAT ÜSTLENDİĞİ GÖREVDEN DOLAYI YARGILANAMAZ'

Baro'nun açıklamasında şu ifadeler de yer aldı: "Savunma hakkı, en kutsal haktır. Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkı olduğu açıktır.

Avukat, üstlendiği görev ile bağdaştırılamaz! Bu görevinden dolayı yargılanamaz, tutuklanamaz. Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmaz. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Ankara Barosu olarak, 14 meslektaşımızın tutuklanmasını 'savunmanın susturulmaya çalışılması' olarak görüyoruz. Ancak biliyoruz ki bağımsız savunma tutsak edilemez; mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. 14 meslektaşımızın serbest bırakılmaları gerekmektedir. Bu hukuksuzluk derhal sona erdirilmelidir!" (DUVAR)