'Basın Özgürlüğü' diyen ders kitabı toplatıldı

7'nci sınıf Sosyal Bilgiler kitabında yer alan "Basın Özgürlüğü" vurgusu tartışmalara neden oldu. Kitap hakkında toplatma kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından ders kitapları ve müfredata dair tartışmalar büyüyor.

Lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesinin kaldırılması, Atatürk’e dair vurguların azaltılması, imam hatip kitaplarında “Laiklik dinden uzaklaştırır” ifadeleri, Muhammed Peygamber’in hayatını anlatan kitapta “Kadının kocasına itaati ibadettir” sözleri tartışma yaratırken, son olarak Türkçe ders kitabında bir kutup ayısının el işareti çektiği karikatürün kitapta yer alması tepki çekmişti.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, ders kitaplarında bu kez ‘yolsuzluk’ konusunu işleyen bir metnin yer alması üzerine kitap hakkında toplatma kararı verildi. Fatma Çakır tarafından hazırlanan 7'nci sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı’nın İletişim ve İnsan İlişkileri ünitesinin “Basın Özgürlüğü” bölümünde yer alan metinde şu ifadeler yer aldı:

“Bir ülkede iktidara tek başına gelen parti, bir süre sonra basının, kurdukları hükûmet hakkında sürekli yolsuzluk haberleri yapmasından rahatsız olur. Anayasa’yı değiştirecek güce sahip olmalarından faydalanarak Anayasa’ya basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler koyarlar ve kendi izinleri olmadan yapılan haberlere sansür uygularlar. Artık yolsuzluk haberleri yayınlanmadığını bilen kötü niyetli kişiler daha da fazla yolsuzluk yapınca yaşanan ekonomik kriz ülkeyi bir kaosa sürükler.”

Kitaptaki ifadelerin fark edilmesi üzerine bazı okul müdürleri öğretmenlere mesaj gönderdi. Gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: “Değerli arkadaşlar; Sosyal Bilgiler 7'nci sınıf öğrenci çalışma kitabı ve Sosyal Bilgiler 7'nci sınıf öğretmen kılavuz kitaplarının acilen tüm öğrenci ve öğretmenlerden toplatılarak il ve ilçe depolarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Kısa bir süre içerisinde yeni kitaplar illerimize gönderilecektir. Konunun tüm okul müdürlerimizce hassasiyetle takip edilmesini önemle rica ederim.”