Kılıçdaroğlu: Suriyeliler birinci Karadenizli ikinci sınıf vatandaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fındık mitinginde konuştu. Kılıçdaroğlu, "Suriyelilere 30 milyar dolar harcadılar. Onlar oldu birinci sınıf vatandaş Karadenizli fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun’da düzenlenen "Fındık İçin Adalet" mitingine katıldı. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin fındık üretiminde dünya birincisi olduğunu belirterek, “Mademki dünya birincisiyiz fiyatı neden biz belirlemiyoruz ? Elin oğlu neden fiyatı belirliyor?” diye konuştu. Çiftçilere destek için kaynak olmadığının söylendiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Suriyelilere 30 milyar dolar harcadık. Onlar birinci sınıf vatandaş oldu. Karadeniz'dekiler ikinci sınıf vatandaş" ifadelerini kullandı.

CHP'nin Ordu'dan başlattığı "Fındık İçin Adalet" yürüyüşü, Giresun'da yapılan mitingle sona erdi. Yürüyüşe katılanlar, bugün saat 17.30 sıralarında Giresun Atatürk Meydanı'ndaki miting alanına ulaştı.

Mitingde konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fındığın "stratejik" bir ürün olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Tarım ürünü olarak ihraç ettiğimiz fındık gelir açısından Türkiye için bir numaradır. Milyarlarca dolar fındık ihracatından para kazanıyoruz. Milyarlarca lira para kazanıyoruz peki bu fındığı eken üreticiye ne veriyoruz? Alın terinin emeğinin karşılığını veriyor muyuz? İşte sorun buradan başlıyor" dedi.

'BİR AVUÇ YABANCI SÖMÜRÜYOR'

Türkiye'nin fındık üretiminde dünya birincisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Ama fındık üreticisi bir araya gelmediği için ortak ses çıkarmadığı ve mücadele etmediği için onun alın terini bir avuç yabancı sömürüyor" diye konuştu.

Hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeyi yönetenlerden şu veya bu şekilde muhatap olduğunuzda şu soruyu sorabilirsiniz. ‘Siz milyarlarca dolar fındık ihraç ediyorsunuz ve gelir elde ediyorsunuz. Bari birkaç yüz milyon dolarını da bu ülkenin fındık üreticisine verseniz ne olur?’ bu soruyu sorun" ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatlarında istikrar sağlanmasının hükümetin görevi olduğu dile getiren Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde fiyat istikrarını 2 yıl içinde sağlayacağını öne sürdü.

'HOLLANDA KADAR BİLE OLAMIYORSUN'

Hollanda’nın yüz ölçümünün Konya’dan küçük olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, tarım ürünü ihracatının ise Türkiye’nin 5 katı olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, “Fındığın var. Dünyanın her tarafından talep var. Ama gidiyorsun kendi üreticini ezdiriyorsun. Alın terini birilerine sömürüyorsun. Hollanda kadar bile olamıyorsun. Biz alın terine değer veren parti olarak Bülent Ecevit’in geleneğinden gelen parti olarak çiftçinin alın terini birilerine sömürtmeyeceğiz. Onun alın terinin hakkını ona teslim edeceğiz" dedi.

'OSLO'DA, HABUR'DA MASAYA OTURDULAR, FINDIK ÜRETİCİSİYLE OTURMADILAR'

Hükümetin Suriyeli mültecilere yardım etmesine karşı çıkan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Suriyelilere 30 milyar dolar harcadılar. Onlar oldu birinci sınıf vatandaş Karadenizli fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş. Bunun hesabını soracaksınız. Siz soracaksınız. Çalışmayan Suriyeliye 30 milyar dolar harcadılar. Bunun hesabını soracak mısınız? Sadece Suriyelilere değil. FETÖ’ye ne diyorlardı. ‘Ne istediniz de vermedik’. Bir de bu çiftçinin hakkını ver. Sandığa gideceğiz ve ‘oturdun konuştun ne istedilerse verdin, bana vermedin. Kusura bakma ben oyumun rengini değiştiriyorum’ diyeceksiniz. Söz mü? İmralı’da masaya oturdular. Oslo’da, Habur’da oturdular. Bir de çiftçilerle fındık üreticileri ile masaya oturalım dediler mi? Geldiler mi? Bunun sandıkta hesabını soracak mısınız? Ben de size namus sözü veriyorum. Sizin hakkınızı, hukukunuzu savunmazsam ve sonuna kadar arkasından gitmezsem yediğim ekmek bana haram olsun." (GİRESUN/DHA)