Figen Yüksekdağ: Yere düşen vicdan ve adaleti bizler kaldıracağız

HDP'nin Van mitingine mesaj gönderen Figen Yüksekdağ, "Yere düşen vicdan ve adaleti bizler kaldıracağız" dedi. Kadınların her alanda yer alması için çalıştıklarını belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, "Yaşamın yarısı kadınsa, dilin, kimliğin, kültürün, tarihin kaynağı kadının emek alanında, siyasette yer alması bizim hakkımızdır" diye konuştu. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP, Van'da "Vicdan, Adalet ve Barış Mitingi" düzenledi. Mitinge, Van milletvekiliyken tutuklanan ve vekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ mesaj gönderdi. Yüksekdağ mesajında, "Yere düşen vicdan ve adaleti bizler kaldıracağız" ifadelerini kullandı. Mitinge konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise AK Parti'de yer alan Kürtlere, "oradan çıkın" diyerek istifa çağrısı yaptı.

Mitingin yapıldığı Musa Anter Barış Meydanı'na, "Faşizmin panzehiri cesarettir. Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim" pankartı asıldı. Mitinge HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan ile HDP ve DBP ilçe örgütleri katıldı.

YÜKSEKDAĞ: GÖREVİMİZ SAVAŞ SİYASETİNİ DURDURMAK

Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın mesajını, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan okudu.

Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı eleştiren Yüksekdağ, mesajında şunları dile getirdi :

“Vicdan ve adaleti ayaklar altına alan bu siyasi düzen karşısında direnme azmi, bizlerin omuzlarında yükseliyor ve daha da yükselecek. Yere düşen vicdan ve adaleti bizler kaldıracağız. Onlara insanlığı bizler öğreteceğiz. Analarımızın mezarına saldıracak kadar küçülen faşist-ırkçı siyasete, büyük insanlığın direnci değerleri ve hesap sorma kararlılığıyla yanıt vereceğiz. Yaşadığımız günler zor ve amansız olabilir. Ama hiçbirimiz bu zorluklar bu zorluklar ve ağır zulüm ortasında yeni bir tarihin yazıldığını unutmamalıyız. Tarih ve insanlık karşısında görevimiz durmamaktır, çıldırmış faşizm, savaş ve zulüm siyasetini durdurmaktır. İnanıyorum ki başaracağız, baş eğmeyenler, başarmayı da bilenlerdir. Hepinizi canı gönülden kucaklıyorum.”

'SİYASETTE YER ALMAK KADININ HAKKI'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ise konuşmasında, öldürülmesinin yıl dönümü nedeniyle gazeteci ve yazar Musa Anter'i andı. Hatun Tuğluk'un cenazesine yönelik saldırıya değinen Konca, "Taybet anayı, Hatun Tuğluk’u toprağa vermemize bile izin vermediler, çünkü katiller yaptıkları katliamın tarihten silinmesini istiyorlar" dedi.

Kadınların her alanda daha fazla yer alması gerektiğini belirten Konca, “Yaşamın yarısı kadınsa, dilin, kimliğin, kültürün, tarihin kaynağı kadının emek alanında, siyasette yer alması bizim hakkımızdır" diye konuştu.

'İŞTE VAN İŞTE MEYDAN'

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, destek kaybettikleri yönündeki ifadelere tepki gösterdi. Baydemir, "Diyorlardı ki ‘Halk HDP'den desteğini çekti’ işte Van, işte meydan" ifadesini kullandı.

"Vicdan en büyük değerdir, vicdan ve adalet duygusundan arınmış bir toplum Hatun ananın cenazesine saldıran zombilere dönüşür" diyen Baydemir, şunları söyledi:

"Savaşın kaybettirdikleri konusunda, merhamet ve vicdan sahibi herkes hem fikirdir. Ama savaş birilerine de kazandırıyor. İşte onların Allah belasını versin. Onlarda savaşın, ölümün rantını yiyenlerdir. Kürt anası gözyaşı döker, yandaş şirketler bundan zengin olur. Damadın firması SİHA bundan zengin olur. Bir yönüyle bunun için savaşı sürdürüyorlar. Çünkü, Kürt öldüğünde birileri zengin olacak."

'KAYYUM ATAMAK DARBE DEĞİL DE NEDİR?'

Van Büyükşehir Belediyesi'ni yerel seçimde kazandıklarını hatırlatan Baydemir, belediyelere kayyım atanmasını darbe olarak nitelendirdi. Baydemir, "Peki halkın yüzde 64 oy verdiği Bekir Kaya’yı tutuklamak darbe değil de nedir? Bu halkın seçilmiş belediyelerine kayyum atamak darbe değil de nedir?" dedi.

AK Parti'de yer alan Kürtlere "Oradan çıkın" diye seslenen Osman Baydemir, tahliye edilen HDP milletvekili Ayhan Bilgen hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi eleştirdi.

Baydemir, “Sayın Ayhan Bilgen’i önce bıraktılar ve sonra bir kez daha tutuklama kararı çıktı. Adalet Bakanına sesleniyoruz. Diyarbakır mahkemesi ile Ankara mahkemesi aynı ülkenin mahkemesi midir, değil midir? Ankara savcılığı IŞİD'li için ‘tahliye olan biri itirazla tekrar tutuklanamaz’ ama AKP’nin talimatıyla Ayhan Bilgen’i tutukladılar. Selam Tevhid'i kumpas olarak nitelendirdiler ama şimdi Ayhan Bilgen’in Selam Tevhid ile suçluyorlar" şeklinde konuştu.

‘TUĞLUK’UN BOŞ MEZARINA FAŞİZMİ GÖMECEĞİZ’

Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırı hakkında konuşan Osman Baydemir, “Faşizmi durduracağız, asla boyun eğmeyeceğiz. Hatun Tuğluk’un boşalan mezarına faşizmi gömene kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Miting, Ferhat Tunç’un konseri ile sona erdi. (DUVAR)