Mahpusların Erdoğan'a göndereceği dilekçelere el konuldu

Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi ve Bandırma 1 No'lu T Tipi Cezaevi'nde bulunan 34 mahpusun yaşadıkları ihlaller raporlaştırıldı. Cezaevinde kalanlarla görüşen avukat Hadice Korkut, "Mahpusların, Cumhurbaşkanlığına göndermek istedikleri dilekçelere el konulmuş" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bandırma 1 Nolu ve Bandırma 2 Nolu cezaevlerinden 34 mahkumun yaşadıkları hak ihllalerini bildirmesinin ardından Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derrneği Gönüllü Avukat Ağı'ndan avukat Hadice Korkut, cezaevineki mahkumlarla görüştü. Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran Korkut, mahkumların kendisine, cezaevi infaz koruma memurlarının provakatif eylemlerde bulunduklarını, koğuşlarda kapasitenin üzerinde mahkum kaldığını ve daha birçok hak ihlalinin yaşandığını anlattıklarını belirtti.

Bandırma Cezaevi'nde bulunan 34 mahkum geçtiğimiz haftalarda toplu imzalı mektup göndererek yaşadıkları ihlalleri kamuoyuyla paylaşmıştı.

'KALABALIK GRUPLAR GELİYOR'

Mahkumların, özellikle aile görüşlerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını söylediğini belirten Korkut, raporla ilgili bilgi verirken şunları anlattı: “Görüştüğüm birçok mahkum aynı durumlardan şikayetçi. Mahkumların anlattığı birkaç ihlal şöyle: 'Çok kalabalık gruplar olarak geliyor, bağırıp çağırarak mahkumları provoke ediyorlar.' Mahpuslar, bazen koli ile gelmiş eşyalara bile el konulduğunu ve cezaevinde sürekli bir gerginlik halinin hakim olduğunu belirtiyorlar. Koğuşlar 10 kişilik ancak her koğuşta 16-17 kişi kalıyorlar. Zaman zaman su kesiliyor ve bu da ciddi hijyen sorunlarına yol açıyor. Ayrıca mahkumlar, cezaevi savcısının çıplak arama dayatmasına ilişkin tavrının da çok olumsuz olduğunu, çıplak arama yapılmasının zorunlu olduğunu iddia ederek bunu yapmayan memurun görevi ihmal etmiş sayılacağını söylediğini de belirttiler. Mahpusların, Cumhurbaşkanlığına göndermek istedikleri dilekçelere el konulmuş.”

YAŞANAN İHLALLER

Raporda ise Bandırma 1 ve Bandırma 2 Nolu cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Rapordaki hak ihlallerinini bir bölümü şöyle sıralandı:

-Sevk sırasında cezaevine girişlerin ciddi bir sorun var ve sevkle gelenlere çıplak arama dayatılıyor

-Koğuşlar 10 kişilik ancak her koğuşta 16-17 kişi kalıyorlar

-İç yazışmalar son derece sorunlu

-Kitaplar ve basılı yayınlar konusunda benzer bir sıkıntı var

-Aile görüşlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor

-Dışarıdan gelen eşyalara el konuluyor

-Cezaevi idaresi mahkumları muhattap almıyor

-Mahkumlar hastaneye sevklerde ciddi sorunlar yaşamakta

-Mahkumlar hemen her bahaneyle cezaevi tarafından haklarında disiplin cezası başlatıldığını belirtiyor.

İLGİLİ KURUMLARA BAŞVURU

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hasta Mahpuslar Ağı Temsilcisi Berivan Korkut ise Bandırma Cezaevi'nde yaşananlara ilişkin Adalet Bakanlığı'na, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'na, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne konuyu bildirerek başvuruda bulundu. Korkut, başvurusunda mahpsuların kötü muameleye maruz kaldıkları, sağlığa erişim haklarının engellendiği ve mahpusların anlattığı daha birçok hak ihlalleri hakkında inceleme yapılmasını talep ederek konuyla ilgili açıklama beklediklerini anlattı.