Kartal'da laik eğitim için 5 talep

Kartal'da 'Eğitim sistemindeki asimilasyona ve gericiliğe karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz' sloganıyla miting düzenleniyor. Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, " Çocuklarımızın hayatı yap boz tahtası değildir. Ensarlara karşı çocuklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde İstanbul Kartal’da 'Eğitim sistemindeki asimilasyona ve gericiliğe karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz' sloganıyla miting düzenleniyor.

Mitinge Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın yanı sıra Alevi Dernekleri ve temsilcileri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Kani Beko, CHP İstanbul İl Örgütü, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Haziran Hareketi, TKP ve İstanbul HDP İl Örgütü de katılıyor.

Sabah saatlerinde Kartal'da bir araya gelenler; "Irkçı gerici eğitime hayır, ırkçı gerici eğitime son, KHK'lar gidecek biz kalacağız, susma sustukça sıra sana gelecek, Aleviler vardır Alevilik haktır, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, faşizme karşı omuz omuza, Nuriye Semih onurumuzdur, Hak hukuk adalet, karanlığa teslim olmayacağız' sloganlarıyla miting alanına giriş yaptı.

eğitimsen7

'KATLİAMLAR İÇİN 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU'

Mitingde Çorum, Maraş, Gazi, Sivas ve Roboski'de katledilenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan konuştu. Aydoğan, eğitim müfredatını eleştirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG sınavını kaldırılması talimatıyla ilgili olarak, " 4+4+4 yasası geçtiği günden beri tüm çocuklarımız için ana dilde eğitim için mücadele veriyoruz. Çocuklarımızın gelecekleri yobazcılara, Ensarcılara teslim ediliyor. Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmanın mücadelesini verdik. Bunun bedeli ödetilmeye çalışılıyor. İhraç edilen, tutuklanan, sürgün edilen arkadaşlarımız bu bedeli ödüyor. 193 gündür işimize ekmeğimize geleceğimize sahip çıkan Nuriye ve Semih arkadaşlarımız bu bedeli ödüyor. Eğitim Sen'i KESKi yok etmeye çalışanlar dayanışmayı ve mücadeleyi görüyorlar.

Bizler mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayı reddediyoruz. Çocuklarımız, en kıymetlilerimiz sessiz bir çığlık halinde bize bakıyor şimdi. Çocuklarımızı ailelerine, cinsiyetlerine göre ayrıştırıyorlar, ötekileştiriyorlar. Çocuk yaşta bedenlerini kapatıyorlar. En yakınları bile tacizleri unutabilir ama biz çocuklarımızın çığlıklarını unutmayacağız. MEB, 9 ay içerisinde müfredat konusunda 3 kez karar değiştirdi. 15 yıllık AKP iktidarı döneminde hiçbir çocuk aynı müfredatla mezun olmadı. 15 yıldır yarattıkları eğitim sistemiyle çocuklarımızın geleceğini karartanlar onlar değil mi? Artık yeter! Çocuklarımızın hayatı yap boz tahtası değildir. Ensarlara karşı çocuklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bizler yol arkadaşlarımızı kaybettik. Onlara laik bir cumhuriyet kurmak sözü verdik. Gericiliğe karşı laikliği kazanacağız" dedi.

'KATLİAMCI FAŞİST DÜŞÜNCELERİ O ÇUKURA GÖMDÜK...'

Aydoğan'ın ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız konuştu. Yıldız, "Devletlerin inançlardan, ibadethanelerden elini çekmesi gerekiyor" dedi. Devlet okullarının ilim ve bilim yuvaları olması gerektiğini belirten Yıldız şöyle devam etti:

"Biz Alevi kurumları ırkçı faşist bir uygulamanın olduğunu defalarca dile getirdik. Acılarımızdan başka bir şey de Hatun anamıza yapılanlardır. Katliamcı faşist düşünceleri o çukura gömdük. Bu alandaki mitingimiz bir başlangıçtır. Bu gerici faşist eğitime karşı hep birlikte mücadelemiz devam edecektir. Laik cumhuriyet ekseninde beraber olacağız. Yeryüzü hakkın yüzü olana kadar hak mücadelemizi sürdüreceğiz."

5 TALEP...

Mitingde ortak bir bildiri okundu. Sanatçı Orhan Alkaya'nın okuduğu bildiride Alevilerin ve eğitim emekçilerinin talepleri yer aldı.  Alkaya kürsüye çıktığında "Bugün bütün unvanları evde bıraktım. Bugün lise son sınıf öğrencisi bir baba olarak buradayım" dedi. Ardından ortak bildiriyi okuyan Alkaya şunları dedi:

"Ortadoğu coğrafyası insanlığın mezarlığına dönüştü. Denizin bile kabul etmediği Alan bebek herkesin vicdanını titretti. Adına mezhep savaşları denen ama bizim 3. Dünya savaşları dediğimiz bu savaş çok can yaktı. Ancak Afrin, Kobani ve Rakka'da başta kadınlar olmak üzere özgürlük ve demokrasi için önemli bir rol oynamıştır. Ortadoğu'nun başkanı olmak isteyenler zorla iktidarını sürdürmeye çalışıyorlar. Öyle şeylere şahit olduk ki tarif edemeyeceğimiz şeylere tanıklık ettik. Şehirler yıkıldı, defnedilemeyen çocuk bedenleri buzluklarda saklandı. İnsanlığın kadim tarihi bilir ki saraylar, saltanatlar yıkılır ki ama her zaman insanlık ayakta kalır.

Sizler karanlığa karşı ışık olanlarsınız. Laiklik ve çoğulculuğu inkar eden, ilkokul çağındaki çocuklara türbanlara yenilik diyor. Yenilik dedikleri dinci ve gerici bir oyundur. Biz Aleviler ve Emekçiler cihatçı ve şeriatçı bir eğitim sistemine izin vermeyeceğiz.

Gerici zihniyet, bilimi inkar edip okulları birer ticarethaneye çeviriyor. AKP'nin yeni dediği eğitim programı toplumun vicdanına bir darbedir. Diyanet İşleri Başkalığı Alevi inancını kökten bitirmeyi amaçlıyor. Bu eğitim sistemiyle hedeflenen sokakta kadınlara tekme atan, Suriyeli kadına tecavüz eden bir profildir. Biz buna hayır diyoruz.

Yarın geleceğimiz olacak çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyeceğiz.  Birlik güçtür, birlik erdemdir, birlik gelecektir. Bunlar olacak ki yüzyıllar öncesinde pirlerimiz "gelin canlar birlik olalım" demişti. Ancak deryalardır karanlığı aydınlık yapacak. Eğitim emekçilerin ve Alevilerin istekleri şunlardır:

  1. AKP'nin yeni dediği bu müfredatı iptal etmeli.
  2. Ana dilde eğitim, parasız ve laik eğitimi istiyoruz.
  3. 12 Eylül yasasının yürürlükten kaldırılarak yeni demokratik ve çoğulcı bir anayasa istiyoruz.
  4. Diyanetişleri Başkanlığı kaldırılarak inanç özgürlüğünün esas alındığı bir program istiyoruz.
  5. Koçgıri, Dersim, Malatya, Sivas, Çorum Gazi, ... Dosya ve arşivlerinin açılarak süreçlerin yeniden açılmasını talep ediyoruz.