Endonezya'daki pedofil grubunu anneler çökertti

Endonezyalı anneler, internetteki bir pedofili çetesine sızdı. Çocuk istismarı fotoğrafları paylaşan bir Facebook grubuna dair yazıları okudukları zaman arkadaşlarını uyarıp harekete geçen anneler üyeleri bir bir ifşa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'da sosyal medya üzerinden çocuklarının fotoğraflarını paylaşan anneler, bu fotoğrafları toplayıp Facebook'taki bir sayfada sergileyen gruba dair bir yazı okuyup buraya sızdı. Pek çok anne-baba, çocuklarının komik, şirin ve gurur verici anlarını fotoğraflıyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Örneğin Risrona Simorangkir, yedi yaşındaki kızı ve oğlan bebeğinin fotoğraflarını doğdukları ilk günden bu yana Facebook üzerinden arkadaşlarına gönderiyor. Ancak Simorangkir, ilk iş olarak yakın arkadaşlarını uyardı. Ardındansa bu gizli pedofil gruba sızarak daha fazla bilgi edinmeye karar verdi.

29 yaşındaki Risrona Simorangkir, "Grupta binlerce üye vardı. Fotoğraflar, videolar paylaşıyorlar. Bazıları görüntüleri kendilerinin çektiğini bile söylüyordu. Akrabalarının ve komşularının çocukları olduğunu söylüyorlardı. İnternette çocuk bakımı, yaşam gibi konuları konuştuğumuz bir anneler grubumuz var. Blog yazısını o grupta paylaştım. Sonra da pedofil çetesine sızma kararı aldık. Amacımız kanıtlar ele geçirmekti" diyor.

Grupta sadece 4 saat kalabildiğini söyleyen anne, içeriklere daha fazla katlanamadığı için oradan ayrıldığını belirtiyor.  Simorangkir, arkadaşıyla beraber grubun ekran görüntülerini kaydedip olayı polise bildirdiğini kaydetti. BBC'ye bilgi veren bir Facebook sözcüsü, grubu kapattıklarını ayrıca üyesi kişilerin profilleri konusunda detaylı incelemelerin devam ettiğini belirtti.

İNTERNETTE ÇOCUK İSTİSMARI ENDONEZYA İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT

Dava Endonezya basınında büyük yankı buldu ve sosyal medya operasyonunu gerçekleştiren annelere de büyük övgüler iletildi. Bir Twitter kullanıcısı 'Annelerin gücü' yorumunu yapıyordu.

Endonezya polisi, gizli pedofili grubunun üye sayısının 7000'i aştığını, grupta en az 400 video ve 100 fotoğraf paylaşıldığını açıkladı. Endonezya emniyeti ayrıca ABD'de Federal Araştırma Bürosu FBI ile de temasa geçti. Pedofil grubunun bazı üyelerinin uluslararası çocuk istismarı çetelerle de bağlantısı tespit edilmişti. BBC'ye konuşan Cakarta Emniyeti sözcüsü Argo Yuwono, "Şüphelilerden birisi 11 WhatsApp grubuna üye. Bu gruplar 11 farklı ülkeden. Ülkeler arasında pornografik içerik paylaşımları yapıyorlar. Endonezya'dan bir video gidiyor, karşılığında Kuzey Amerika'dan bir video geliyor" diyerek şebekelerin nasıl çalıştığını anlatıyor.  Ancak Endonezya Çocuk Haklarını Koruma Komisyonu Başkanı Arist Merdeka Sirait, bu tehdide karşı verilen yanıtın hâlâ zayıf olduğu düşünüyor: "Endonezya'nın kültürel yapısında pedofili ya da cinsel istismar sadece cinsel ilişkiyle sınırlı bir durum olarak algılanıyor. Ancak şunu iyice kafalarına sokmalılar: Bir çocuğa uygunsuz şekilde dokunmak da istismardır." Geçtiğimiz yıl Endonezya parlamentosu çok tartışmalı bir yasayı kabul etmiş ve hüküm giymiş pedofillerin kimyasal yollarla kısırlaştırılması ve hatta idam edilmesi yasalaştı. (BBC Türkçe)