Sarraf davasında 'mayın gibi' 3 gizli dosya

Rıza Sarraf davasında 126, 200 ve 289 sıra numaralı dosyalardaki gizlilik kararının kaldırılmaması dikkat çekti. Dosyaların içeriği bilinmediği için ABD yargısının beklenmedik bir hamleyle herhangi bir Türk yetkiliye yönelik işlem yapabileceği belirtiliyor. Ayrıca Türkiye'den bir banka hakkında daha iddialar olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan ve 1,5 yıldır New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan Rıza Sarraf davasında, üzerinde gizlilik bulunan 3 dosya daha olduğu ortaya çıktı. İsmi verilmeyen bir bankanın daha suçlandığı iddia edilen bu üç gizli dosyada Türkiye’den yeni isimlerin olup olmadığı ise gizemini koruyor.

“Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı 19-25 Eylül’deki New York’taki BM Genel Kurulu Toplantıları’ndan önce ortaya çıkan bu gelişme büyük bir gerilime neden oldu. Hukukçular, mahkemenin önündeki 3 dosyadaki bilgiler, suçlanan ve suçlamaların içeriğine ulaşılamadığına dikkat çekiyor. ABD’de görülen Sarraf davası, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Abdullah Happani hakkında tutuklama kararı çıkartılmasıyla  yeni bir boyut kazanmıştı.

1 NUMARALI DOSYA AÇILDI

Gizlilik kararı bulunan dosyaların içeriği merak konusu oldu. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nin davayla ilgili resmi kayıtlarına göre 2015’te 1 numaralı dosya açıldı. Bu dosyada Sarraf’ın aleyhine hazırlanan ve hakkında gizlilik kararı olan ilk iddianame vardı. 19 Mart 2016’da Sarraf’ın Miami’de tutuklandıktan sonra, 21 Mart tarihinde mahkeme kararıyla gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte ilk iddianame kamuoyuna açıklandı. Bugüne dek 293 ayrı dosya işleme kondu. Bu dosyalardan kamuoyuna açıklanan 1 numaralı dosya dışında, üç ayrı dosyada hala gizlilik kararı var.

11 Aralık 2016 tarihinde 126, 3 Mart 2017 tarihinde 200 ve son olarak 21 Ağustos 2017 tarihinde 289 sıra numarasıyla davaya eklenen dosyalarda gizlilik kararı bulunuyor. Bu dosyalarda ne tür bilgi, belgelerin yer aldığı ve kimlerin suçlandığı ise henüz bilinmiyor. Gizlilik kararı olan dosyalar ya savunma ya da iddia makamının talebiyle, hakim tarafından istenirse kaldırılabiliyor.

YENİ İSİMLER VE BANKALAR OLABİLİR

Dava sürecini başından bu yana takip eden New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, gizli dosyalarda yeni isimlerin ve bankaların da olabileceğini söyledi. “Bu durum bize ileride açıklandığı taktirde başka isimlerin, müesseselerin, şahsi ve tüzel kişilerin bu soruşturmaya dahil edilebileceğini izlenimini veriyor. Başka bankalar yer alabilir” veriyor diyen Akbulut, eski Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın da bulunduğu ek iddianamede diğer iddianamelerden farklı olarak yeni suçlamalar yer aldığını belirtti.

SENATO’DAN ‘TÜRK YETKİLİLERİ ABD’YE SOKMAMA KARARI

Sarraf davasında yaşanan gelişmeler tartışılırken ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye ile gerilimi artıracak bir adım daha attı. Daha önce Erdoğan’ın korumalarına nota verilmesini talep eden ABD Senatosu Tahsisler Komitesi, Türk hükümet yetkililerinin ABD’ye sokulmaması için ABD Dışişleri Bakanlığı’na yetki veren bir kararı kabul etti. Kararda, “ABD Dışişleri Bakanı’na, Amerikan vatandaşlarının kanunsuz ve yanlış bir şekilde tutuklanmasından bilerek sorumlu olduğu yönünde güvenilir bilgiye sahip olunan Türk hükümetinden herhangi bir kıdemli yetkilinin ABD’ye girişini yasaklama yetkisi verilmesi ve Amerikan vatandaşlarının kanunsuz tutukluluğundan sorumlu olan Türk yetkililerinin, ABD vizesi başvurusunda bulunmamış olmaları halinde bile, belirlenmeleri konusunda sorumluluk verilmesi...” ifadeleri yer aldı.

Karar, 15 Temmuz sonrasında tutuklanan Amerikan vatandaşları salıverilmediği sürece, bu tutuklamaların önünü açan Türk hükümet yetkililerinin ABD’ye girişinin “kısıtlanmasını” öngörüyor. Türkiye’de 'FETÖ' ile bağlantılı suçlar iddiasıyla yaklaşık 12 Amerikan vatandaşı tutuklu bulunuyor. Bunların en bilineni, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iadesini istediği İzmir Alsancak’taki Protestan Diriliş Kilisesi Papazı olan Andrew Brunson. Papaz, 2016’da tutuklanmıştı.

SARRAF İÇİN TEKNİK HATA!

Hakkında 75 yıl hapis cezası istenen ve dün akşam saatlerinde Manhattan Federal Mahkemesi’nde duruşmaya katılan Sarraf’ın önceki gece ‘serbest bırakıldığı’ iddiası ortaya atıldı ancak bu doğrulanmadı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı yetkilileri, Sarraf’a ait bilgilerin Federal Hapishaneler Bürosu’na ait sitede ‘serbest bırakıldı’ olarak görünmesinin teknik bir yanlışlıktan kaynaklandığını açıkladı. Dün öğle saatlerinde yenilenen www.BOP.gov (Federal Hapishaneler Bürosu) adlı siteden adı sorgulanan Sarraf’ın, Brooklyn Tutukevi’nde bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Sarraf dün akşam da ayakları zincirli halde mahkemeye çıkarıldı.

(Kaynak: Karar)

'Türkiye'yi siyaseten şantaja maruz bırakacak gelişmeler oluyor''Türkiye'yi siyaseten şantaja maruz bırakacak gelişmeler oluyor'