Mevlüt Çavuşoğlu: Almanya Türkiye'den ne istiyor, anlamakta zorlanıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in açıklamasını eleştirdi. Çavuşoğlu, "Almanya Türkiye'den ne istiyor, bunu anlamakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in, Türkiye'nin silah taleplerinin askıya alındığı yönündeki açıklamasına tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Almanya Türkiye'den ne istiyor, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu seçim atmosferinde dostum Sigmar Gabriel'in bu yaklaşımını bir Dışişleri Bakanı'na yakışan yaklaşım olarak değerlendiremiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının Çavuşoğlu'na, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'ye silah satışına yönelik farklı açıklamalarının soruldu.

'SANKİ SEÇİMLER TÜRKİYE'DE YAPILIYOR'

Alman siyasetçilerin açıklamalarının yaklaşan seçimlerle bağlantılı olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Türkiye olmasaydı, Alman siyasetçiler herhalde kampanyada malzeme bulmakta zorlanacaktı. Sanki seçim Türkiye hakkında ya da Türkiye'de yapılıyor. Oysa Almanya'nın ve Avrupa'nın  başka konuları da var" diye konuştu.

Bu uygulamaların Türkiye'nin yararına gelişmelere yol açtığını söyleyen Çavuşoğlu, "'Kötü komşu insanı ev sahibi yapar' diye bir atasözü var. Bu tür yaklaşımlar esasen bizim kendi milli savunma sanayimizin güçlenmesine vesile oluyor. Bu anlamda yerli ve milli üretimi artırıyoruz her alanda. Kendi savaş uçağımızı helikopterimizi üretiyoruz. Türkiye hiçbir zaman çaresiz değildir" dedi.

'MERKEL'İN YAKLAŞIMINI DOĞRU BULUYORUZ'

Dışişleri bakanlarının görevinin ikili geliştirmek olduğunu kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Almanya, Türkiye'den ne istiyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu seçim atmosferinde dostum Sigmar Gabriel'in bu yaklaşımını bir Dışişleri Bakanı'na yakışan yaklaşım olarak değerlendiremiyoruz. Bu panik içinde Türkiye'ye saldırarak oy alacağını düşünüyorsa zaten bunu yapan ırkçı, PKK yanlısı partiler var. Bence buradan bir şey elde edemez. Merkel'in bu yaklaşımını doğru buluyoruz. Daha olgun buluyoruz. Seçim atmosferinde bile sağduyulu davranmak hepimizin görevidir. Seçimler geçer dostluk kalıcıdır. Almanya'nın Türkiye'ye karşı yaklaşımını değiştirmesini bekliyoruz. Tehditle şantajla, baskıyla Türkiye'den bir sonuç elde edilmez. Gabriel Malta'da da bana söyledi, bazı dostlarımıza da söylüyor: 'Biz Türkiye'ye karşı ciddi hatalar yaptık ve bu hataları düzeltmek için hangi adımları atmamız lazım.' Bana bizzat sordu, ben de kendisine tek taraflı atılan adımlar kalıcı olmaz. Gel birlikte adımlar atalım siz bir adım atarsanız bize yönelik biz size iki  adım atarız. İçinde bulundukları şartları biliyoruz anlıyoruz ama Türkiye'ye saldırarak bu şartlardan kurtulmaları da mümkün değil."

NE OLMUŞTU?

Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin şu sıralar bize silah satışına yönelik yaptığı başvuruları, ki bunların sayısı hiç az değil, beklemeye aldık” demişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye silah ticaretinin tamamen yasaklanmasına karşı olduğunu söylemişti. (ANKARA/DHA)

Almanya: Türkiye için daha sıkı uyarıya gerek yokAlmanya: Türkiye için daha sıkı uyarıya gerek yok

Almanya: Türkiye'ye silah satışı beklemedeAlmanya: Türkiye'ye silah satışı beklemede