HDP Kadın Meclisi: Böyle gitmez, kadınlar izin vermez!

HDP Kadın Meclisi, kadına karşı şiddetle ilgili kampanyasının programını açıkladı. Çağrılarının bütün partilere olduğunu belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, "Bir kadın tacize uğradığında, bu onun fikri ya da kişiliği ile ilgili bir şey değil. Bu sadece kadın olduğu için yaşadığı bir zulüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadınları hedef alan şiddetin her biçimiyle mücadele etmek için “Böyle gitmez, kadınlar izin vermez!” sloganıyla kampanya başlatan HDP Kadın Meclisi, kampanyanın yol haritasını kamuoyuyla paylaştı. Startı Kenter Tiyatrosu’nda verilen kampanya kapsamında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne kadar bir dizi etkinlik düzenlenecek.

HDP Kadın Meclisi, Kenter Tiyatrosu’nda gerçekleştirdiği toplantıda şiddetin her biçimiyle mücadele etmeyi hedefleyen kampanyasını duyurdu. “Böyle gitmez, kadınlar izin vermez!” sloganıyla başlatılan kampanyanın ilk etkinliği 14 Eylül’de Beşiktaş’ta yapılacak.

‘İSTER SARAYDA İSTER EVDE HİÇBİR REİSİ KABUL ETMİYORUZ’

Kampanyanın açılış etkinliğine HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ile HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Besime Konca, Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Filiz Kerestecioğlu katıldı.

Konuşmasında, kadınların hak kazanımlarından asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Kemalbay, “Kadınlar faşizmin kurumsallaşmasını asla kabul etmeyecek. Artık elimizdekileri korumak önemli bir hedef. Nevin öz savunmasını yapmak için şiddete başvuruyorsa demek ki bu ülkede kadınlar korunmuyor. Biz kadınlar el ele vererek Nevin’e de, Nuriye’ye de, Perihan’a da sahip çıkmak durumundayız. Kadınların sorunları ortak, özgün meseleleri var. Bu özgün meseleler etrafında bir araya gelmeliyiz” diye konuştu.

Mevcut siyasetin kadınları itaat etmeye zorladığını ve kadınları çalışma ve yaşam alanlarından uzaklaştırıldığını belirten Kemalbay, sözlerini şöyle sürdürdü: “İster sarayda ister evin içinde hiçbir reisi kabul etmiyor ve itaat etmiyoruz.”

'KADINLARIN MÜCADELESİ ORTA ÇAĞ’DAN BERİ DEVAM EDİYOR'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, kadınların mücadelesinin Orta Çağ’dan bu yana devam ettiğini ve hiç bitmeyeceğini söyledi. Konca, sözlerine şöyle devam etti:

“HDP’yi bir kadın partisi olarak tanımladık. Kendimizi böyle tanımlarken sadece gücümüzü partimizden almadık, biz gücümüzü, cesaretimizi kadınların binlerce yıllık deneyimlerinden aldık ve 'Böyle Gitmez, Kadınlar İzin Vermez' derken de bu tarihsel deneyimimize dayanarak bu sözü kurduk.”

‘KADIN DAYANIŞMASI SİYASET ÜSTÜDÜR’

Açılış etkinliği sonrası bir araya geldiğimiz Besime Konca, Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu. Kadınların sadece kadın olmaktan kaynaklanan bir gündemi olduğuna dikkat çeken Konca, “Kadın mücadelesi ve kadın dayanışması siyaset üstüdür” dedi. Konca, şunları kaydetti:

“Çağrımız bütün partileredir. Bütün partilerdeki kadınlar bir biçimde bu eril zihniyetin sıkıntısını çekiyor. Örneğin AKP, her seçimden sonra önce kadın kollarına teşekkür eder; ama AKP içerisinde kadının durumuna baktığımızda bir görünürlük yoktur. Özgün kadın eylemlerini tüm siyasi partilerle hep birlikte geliştirelim. Herkes kendi bakış açısıyla destek olsun. Kadın mücadelesi ideolojiler üstüdür. Bir kadın tacize uğradığında, bu onun fikri ya da kişiliği ile ilgili bir şey değil. Bu sadece kadın olduğu için yaşadığı bir zulüm. Bütün suçların gerekçesi kadın olmak. Bu toplumun yarısı olarak bu mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Elbette herkes aynı şekilde ve aynı bakış açısıyla mücadele etmeyecek; ama herkesin bir biçimde bu mücadeleyi yürütmesi bizim çağrımızdır.”

NELER YAPILACAK?

Kadına karşı şiddetin tüm biçimleriyle mücadele etmeyi amaçlayan kampanya, 25 Kasım’a kadar kesintisiz olarak sürdürülecek. Kadın buluşmaları, sokak eylemleri, çalıştaylar, forumlar ve şölenler yapılacak. Kampanyanın ilk etkinlikleri İstanbul, Ankara, Adana ve Diyarbakır’da düzenlenecek. Kampanyanın ilk aşaması 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde ülke genelinde yapılan mitinglerle sonlanacak. 25 Kasım sonrasında kampanyanın ikinci adımı için kadınlar bir araya gelecek ve yeni bir yol haritası oluşturacak.