'Yaklaşık 40 bin öğretmen emekliliğini istedi'

Eğitimde müfredat değişikliği ve okullarda okutulacak kitapların içeriğine ilişkin tartışmalar gündemde. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan'a göre, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala yaklaşık 40 bin öğretmen emekliliğini istedi. Öğretmenlerin motivasyonunu kıran bir diğer gelişme ise sayısı bini geçen sürgünler.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eğitim öğretim yılı 18 Eylül tarihinde başlayacak. Müfredat değişikliği ve okullarda okutulacak kitapların içeriğine dair tartışmalar ise sürüyor. CHP'nin dün düzenlediği "Eğitimin Üç Şartı Çalıştayı"nın katılımcıları arasında bulunan Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan'a göre, yeni eğitim öğretim yılı öncesi öğretmenlerin motivasyonu oldukça düşük.

OHAL sürecinde öğretmenler arasında mutsuzluğun, ihraç edilme korkusuyla arttığını söyleyen Aydoğan, sayı net olmamakla birlikte 30-40 bin arasında öğretmen emekliliğini istediğini söyledi.

'CİHAD'IN GİRMESİ TESADÜFİ DEĞİL'

Müfredatın bilimsellikten uzak hazırlandığını belirten Aydoğan, ders programı, değiştirme kararı alındığında dine uygun olmayan bölümlerin çıkarılması için önce Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini kaydetti. Burada oluşturulan komisyonun incelemeleri sonucunda değişiklikler yapıldı.

"Hz. Muhammed'in Hayatı" kitabındaki çocuk yaşta evliliklerin örf kapsamında değerlendirilmesi, kadının erkeğe itaat etmesi gerektiği gibi ifadelerin hiçbirinin tesadüfi olmadığını söyleyen ve "Yeni müfredata cihadın girmesi de tesadüfi değil" diyen Feray Aytekin Aydoğan, "Yapılacak değişiklerin hazırlanış şekli bile tamamen bilimin reddedildiği bir program oluşturulduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptı.

'SÜRGÜNLER BİLİNÇLİ BAYRAM ÖNCESİ YAPILDI'

Eğitim öğretim yılının açılışına günler kala, sayısı bini aşan öğretmen gerekçe gösterilmeden başka illerde görevlendirildi. Kurban Bayramı tatili öncesi sürgün kararının bilinçli alındığını söyleyen Aydoğan "Resmi tatil nedeniyle bakanlık, il ve ilçe müdürlükleriyle iletişim kuramadık. Bize arkadaşlarımızın neden sürgün edildiğine dair bir gerekçe hâlâ sunulmadı" dedi.

Sadece Şanlıurfa'da 367 öğretmenin sürgün edildiğini hatırlatan Aydoğan, karara şu sözlerle tepki gösterdi:

"Bu arkadaşlarımız herhangi bir sendikal faaliyeti nedeniyle sürgün edildiyse bizim elimizde sendikal faaliyetlerimize dair onlarca kazanılmış dava var. Öğretmenleri düşünmeyen bakanlık bu arkadaşlarımızın okuttuğu çocukların bir hafta sonra öğretmensiz okula başlayacağını bilmeli."

'VELİLER DE KAYGILI'

2013 yılında 4+4+4 yasasına karşı kurulan Veli- Der'in (Öğrenci Veli Derneği) kurucuları arasında yer alan Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, velilerin de kaygılı olduğunu belirtti.

"Bizler okula çocuklarımızı teslim ettikten sonra başlarına ne geleceğinin kaygısını duyuyoruz" diyen Aydoğan'ın çözüm yolu ise eğitim alanında toplumsal muhalefetin görüş fark etmeksizin daha fazla ses çıkarması. (DUVAR)