Mimarların ABD protestosuna polis müdahalesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakma eylemine polis izin vermedi. Eylemciler biber gazıyla dağıtıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası ve Başkent Dayanışması, daha önce Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi olan alanda ABD Büyükelçiliği inşa edilmesini protesto etmek için Konur Sokak'tan Büyükelçilik binasına yürüdü.

ABD Büyükelçiliği önünde yapılan açıklamada konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ABD Büyükelçiliği'nin Atatürk Orman Çiftliği'nden elini çekmesi için böyle bir eylemde bulunduklarını belirterek, "Satış protokolünün de toplu bir dava ile iptalini isteyeceğiz" dedi.

'SATIŞ DOĞRU DEĞİL...'

Atatürk Orman Çiftliği satışının doğru olmadığını söyleyen Candan şöyle konuştu: "AOÇ arazisinin yeniden Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına göre kullanımını sağlamak üzere mücadele ediyoruz. AOÇ arazisinden ABD Büyükelçiliği’nin elini çekmesi için buradayız. Elçiliğe siyah çelenk bırakacağız. Hem vicdanen hem hukuken hem ahlaken bu satış doğru değildir, hukuksuzdur. Kurumlar olarak bir suç duyurusunda bulunduk. Plan değişikliğini yargıya taşıdık. Satış protokolünün de toplu bir dava ile iptalini isteyeceğiz."

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, “AOÇ üzerinden yapılan Atatürk’ün mirasına, Atatürk’ün ilke ve değerlerine ve Cumhuriyet’e her koldan yürütülen saldırının yeni bir boyutudur. Emperyalizme en büyük tokadı vurmuş olan Mustafa Kemal’in mirasının emperyalizme açılmasını kınıyoruz. Mustafa Kemal'in emperyalizme vurduğu o tokat hukuk ve demokrasi yoluyla bir kez daha vurulacak ve onun izinden sonuna kadar yürünecektir” dedi.

Polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Eylemciler daha sonra ABD Büyükelçiliği’ne siyah çelenk koymak istedi. Eylemcilerin büyükelçiliğe çelenk koyulmasına izin vermeyen polis, biber gazı kullandı. Polis kalkanları ile itekleyerek topluluğu ABD Büyükelçiliği önünden uzaklaştırdı. Karşılıklı tartışmanın ardından eylem son erdi.

AOÇ arazisinde bulunan 37 bin metrekarelik alan önce hastane yapımı için Gazi Üniversitesi'ne, ardından Gazi Üniversitesi tarafından TOKİ'ye satılmıştı. TOKİ de ABD Büyükelçiliği binası yapımı için araziyi ABD'ye sattı. Bu satış tepkilere yol açtı.