MEB: Ateistle evlenmeyin, kocaya itaat edin

Yeni müfredat kapsamında 11 ve 12. sınıf öğrencilerine okutulacak 'Hz. Muhammed'in Hayatı' ders kitabında 'kocaya itaat, ibadet' olarak sunuldu, 'ateistle evlenmeyin' tavsiyesi yapıldı. Ayrıca, dindar aile kurulması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni müfredat kapsamında  11. ve 12. sınıf öğrencilerine okutulacak olan 'Hz. Muhammed'in Hayatı' ders kitabında tartışma yaratacak konulara yer verildi.  İnsanların eş arama durumundan başlayarak bütün süreçlere yer verilen kitapta, küçük yaşta evlilik örf kapsamına alındı. 'Ateistle evlenmeyin' ifadesine yer verilen kitapta ayrıca 'kocaya itaat ibadettir' denildi.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, toplumsal cinsiyet rollerini dini motiflerle 11. ve 12. sınıflarda çocuklara anlatmaya hazırlanan bakanlık, evlilik öğütlerine de “Evlilik” ve “Ailede eşlerin görevleri” üniteleri kapsamında “Hz. Muhammed’in Hayatı” dersinde yer verdi.

'EVLENEREK İFFETİNİZİ KORUYUN'

Yeni kitapta, kadın ve erkeklerin evlenerek ‘iffet’lerini korudukları, bunun 'geçici bir heves olmadığı' belirtilirken, çocukların ‘ahirete yatırım’ olduğu anlatıldı.

Evlenecek kişilerin bazen kendilerinin tanıştığını, bazen de tanıdıkları tarafından tanıştırıldığını belirten MEB, 'tanışma süreçlerinde dikkatli olmalı, kutsal bir birliktelik olan aile müessesesine zarar vermeyecek yaklaşımlarda bulunmalıdırlar. Çünkü her tanışma evlilikle noktalanmayabilir. Bu bağlamda birbirilerini tanıma ve karar verme süreçlerinde gönül eğlendirmeyin ya da hoşça vakit geçirmeyin' uyarısında bulundu.

'İSLAM, KOCAYA İTAATİ İBADET SAYMIŞTIR'

Bakanlık, 'Ailede eşlerin görevleri' ünitesinde ise çocuk ve düşünülen aile yapısını anlattı. Her şeyden önce dini eğitimin geldiğini anlatan MEB, “Müslüman her şeyden önce dinî bilgileri ve ilmihâlini öğrenmeli ve ailesine öğretmelidir” yorumuna yer verdi.

Dinin aileyi lidersiz bırakmadığını belirten bakanlık, “Erkekler güç ve kuvvet yönünden daha ileri olduğundan, ailenin sorumluluğunu birinci derecede onlara yüklemiştir” dedi.

Anne kavramının görevleri ise şöyle sıralandı: “Kocasına karşı görevlerinde titiz davranması, evine ve çocuklarına sahip çıkması gerekir. Sabırlı ve kanaat ehli olmalı, israftan kaçınmalı. İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır. Ailede çocukların büyütülüp terbiye edilmesi daha çok anne tarafından yerine getirilir.”

'ATEİST, MÜŞRİK VE MÜRTEDLE EVLİLİK YASAK!'

MEB’in kitabında, 'Kabul edilemez evlenme çeşitleri' başlığında da tepki çekecek ifadeler yer aldı. Çocuk yaşta evlilik ve çok eşlilik konularına değinmekten kaçınan bakanlık, 'ateist, müşrik, mürtedle yapılan evliliklerin' yasak olduğunu duyurdu. Ayrıca zorla evlendirme ve berdel uslünün de kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca yalnızca erkekle kadının karşılıklı rızaları ve irade beyanları (seninle evlendim, evleniyorum demeleri) ile yapılan evlenme akdinin yani ‘gizli nikâh’ın ise zina olduğu belirtildi.

İnsanların eş arama durumundan başlayarak bütün süreçlere yer veren MEB, küçük yaşta evliliği de örf kapsamına aldı. Bakanlık, evliliğin 'insanın fıtratında var olan bir güdü' olduğunu belirterek “Ülkemizde örfe dayalı olarak genç yaşlarda evlenildiğini düşünürsek” değerlendirmesi yaptı.

Dinin güzel yaşanabilmesi için önce ailenin gerek olduğunu aktaran bakanlık, yeni kitapta “Evlenirken dindar, güzel ahlak sahibi eşleri seçmek ve dindar bir aile kurmaya çalışmak gerekir” tavsiyesinde bulundu.

Etiketler meb ateist müfredat