Üsküdar Fikirtepe olmasın!

Üsküdar'ın 4 mahallesinde kentsel dönüşüm başladı. İlk çalışma cumartesi yapılırken birçok mahalleli kentsel dönüşümde Fikirtepe örneğini göstererek endişeli olduklarını belirtiyor. Belediye başkanı Hilmi Türk, ise “Vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üsküdar'da kentsel dönüşüm başladı. 18 ayda dönüşümün bitmesi bekleniyor. Çamlıca Camisi'nin eteklerinde kalan 180 dönümlük araziyi 18 ayda dönüştürmek için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Üsküdar Belediyesi arasında çalışmalar başlandı. Projede Üsküdar'ın 4 mahallesi kentsel dönüşüm alanına alındı.

Geçtiğimiz cumartesi günü Üsküdar'da anlaşma sağlayan hak sahiplerinden 5 kişinin evleri yıkılmaya başlandı. Mahallede henüz anlaşma sağlamayan birçok hak sahibi bulunuyor. Üsküdar Mahalleleri İmar İyileştirme ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Selahattin Özgür, kentsel dönüşümde yılan hikayesine dönen Kadıköy'ün Fikirtepe mahallesiyle aynı durumları yaşamamak için yetkililerin hak sahiplerinin taleplerine kulak vermesi çağrısında bulunuyor.

MAHALLELİ ENDİŞELİ...

Kentsel dönüşümle Üsküdarlılar mağdur olacağı endişesi taşıyor. Birçok Üsküdarlı ise hak kaybına uğrayacaklarını düşünerek Fikirtepe örneğini yaşamak istemediklerini belirtiyor. Üsküdar Mahalleleri İmar İyileştirme ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Selahattin Özgür ise konuyla ilgili bir komisyon oluşturduklarını, hak sahiplerinin taleplerini yetkililere ileteceklerini belirtiyor. Şu an birçok hak sahibiyle anlaşma sağlanmadığını kaydeden Özgür, “Anlaşma sağlamayan hak sahiplerinden ricam şudur: Saygı ve sevgi çerçevesinde en ufak bir sıkıntı yaratmadan istediklerini belirtsinler. Ben inanıyorum ki Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Bakanlarımızı bu sorunu çözecekler. Hak sahipleri mutlaka imar ile ilgili değişiklik istesinler” diye konuştu.

ÜSKÜDAR'DA SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

“Şu an bölgedeki parsellerin yüzde 85'i dolu. Talepler kabul olursa bizim projelerimizde parsellerin yüzde 40'ı veya 50'si dolu olur geriye kalan parseller ise sosyal donatı olacak” diyen Özgür, taleplerini şöyle sıraladı: “2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun değişmesini istiyoruz. Taban oturumu en az yüz de 30 olmalı diyoruz. Bir de en az 50 metre karelik daire istiyoruz. Üsküdar'da ancak sorun böyle çözülebilir. En büyük sorunlardan biri de şu: İnsanlar zamanında kaçak yapılaşma yapmışlar ve şu an 5 tane dairesi bulunuyor. Kentsel dönüşümle bu kişiye 5 tane daire verilecek anlamına gelmiyor. Eğer bunlar çözülürse hiçbir sorun kalmayacak. Bizler hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz.”

Özgür, “Mutlak olarak kentsel dönüşüm istiyoruz” diyerek son olarak şöyle devam etti: “ Bu dönüşüm mutlak olmalı. Ama bu sürecin çok hızlı olmasını istiyoruz. Makul bir imar içinde bu uygulanmazsa Kadıköy'deki Fikirtepe örneği ile aynı durumları yaşayabiliriz. Yetkililerin bu sese mutlaka kulak vermelerini istiyoruz.”

Cuma günü Kirazlıtepe mahallesinde başlayan yıkımı mahalleli protesto etti. Cuma günü başlayan yıkımı mahalleli protesto etti.

BELEDİYE BAŞKANI: VATANDAŞIMIZI ÜZMEYECEĞİZ

Üsküdar'da bu hafta başlayan kentsel dönüşüm 4 mahalleyi kapsıyor. Bu mahalleler ise şöyle: Yavuztürk, Güzeltepe, Kirazlıtepe ve Sultan Murat mahalleleri. Üsküdar Belediyesi'nin internet sitesinde belediye başkanı Hilmi Türk, bir açıklama yaparak bu süreçte kimsenin mağdur olmayacağını söylüyor. Öncelikli hedeflerinin Çamlıca mahallesi olduğunu belirten Türk'ün açıklaması şöyle: “Bu bölgedeki çalışmamız değil Üsküdar’a Türkiye’ye örnek bir proje olacak. Bizim İslam medeniyetimizin merkezi olan bu bölgenin yeniden şekillenmesine hizmet edecek anlayışla burada ilk hamlemizi gerçekleştiriyoruz. Genel itibarıyla vatandaşımız proje ve sunulan önerilerden memnun. Ama altını çizerek söylüyorum biz burada hiçbir vatandaşımızı üzmeyeceğiz. Vatandaşımıza rağmen bir şey yapmayacağız. Vatandaşlarımız tapuları ve binaları itibarıyla neyi hak ediyorlarsa onları fazlasıyla kazandırmış olacağız.”