'KHK ile akademisyenlere sürgün yolu açıldı'

Son çıkarılan 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen öğretim üyeleri işlerine iade edilse dahi başka üniversitelere gönderilebilecek. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen değişikliği 'Akademisyenlere sürgün yolu açıldı' sözleriyle yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gece yarısı yayımlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin mesleklerine iade edilmeleri durumunda görev yerlerinin değiştirilebileceği maddesi yer aldı. Akademisyenler göreve dönmeleri durumunda 2006 yılından sonra kurulmuş, Ankara, İzmir ve İstanbul dışındaki üniversitelere gönderilebilecek.

'İKİNCİ CEZALANDIRMA VE SÜRGÜN OLACAK'

Kendisi de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki görevinden OHAL KHK'sı ile ihraç edilen KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "akademisyenlere sürgün" olarak değerlendirilen KHK maddesini değerlendirdi. AKP iktidarının hiçbir alt yapı çalışması ve yeterli akademik kadro olmadan her ile üniversite açtığını söyleyen Gezen, "Bu kararla buralarda istihdam sağlamak için komisyon eliyle geri döndürülecek akademisyenler kullanılacak" yorumunu yaptı.

Aysun Gezen

Ankara, İstanbul ve İzmir'deki kökleşmiş ve tarihi olan okulların boşalan kadrolarının da AKP tarafından doldurulacağını belirten Gezen şöyle devam etti, "KHK'da yapılan değişiklikte bir önceki kadro ve unvanlarına uygun olarak yerleştirilecek diyor. Bu üç il dışında taşra diye tabir edilen ama alt yapısı olmayan, üniversite niteliğini taşımayan okullarda görevlendirme yapılacak. Geri döndürülenler açısından ikinci bir cezalandırma ve sürgün olacak."

'TÜRKİYE KENDİNİ HALİFELİK KONUMUNA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR'

KESK Eş Genel Başkanının dikkat çektiği bir başka konu ise aynı KHK'daki 45'inci Madde. Bu maddede 'Maarif Vakfı'nın önerisiyle devlet üniversiteleri yurt dışında akademik birimler kurabilir, sosyal tesisler açabilir' ibaresine yer verildi. Yakın zamanda İstanbul'da İslam Üniversiteleri Birliği adımının atıldığını hatırlatan Gezen "Bu maddeyi o adımla birlikte düşünmek gerekiyor. Türkiye açıkça İslam ülkelerine kendisini adeta halifelik konumuna getirmeye çalışıyor. Bu kararı gericileşmenin üniversitedeki ayaklarından biri olarak değerlendirmek mümkün" dedi.