Darbe sanığı: 15 Temmuz'dan önce MİT, Akıncı Üssü'nü ziyaret etti

Akıncı Üssü'nün eski harekat komutanı Kurmay Albay Ahmet Özçetin'in, darbe girişiminden bir buçuk ay önce MİT görevlilerinin, üssü ziyaret ettiğini iddia etti. Özçetin, "MİT'e bağlı yaklaşık 40 kişi Akıncı Üssü'ne geldi. Nihat Altıntop bu gruba bilgi verdi. Üstle ilgili, cephaneler dahil her türlü konuda sorular soruldu" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'nde yaşananlarla ilgili dava devam ediyor. Sorgusu yapılan eski Kurmay Albay Ahmet Özçetin, "Askeri lisedeki arkadaşlarınızın hepsinin darbe davalarında sanık olması sizce tesadüf mü" sorusuna, "Roma'yı da biz yaktık. Geçmişe gidip Roma'yı yakıp geldik" şeklinde cevap verdi. Müştekilerin tepki göstermesi üzerine salonda tartışma çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin darbe girişiminden önce üssü ziyaret ettiğini iddia eden Özçetin, "15 Temmuz'dan yaklaşık 1.5 ay önce bir grup, Akıncı Üssü'nü ziyaret etmek istedi. Ve ısrarla istenen bu faaliyet kapsamında MİT'e bağlı yaklaşık 40 kişi Akıncı Üssü'ne geldi" dedi.

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 486 sanıklı davada, 15 Temmuz gecesi uçakların kalkış emrini veren ve hava trafiğini koordine eden Akıncı Üssü'nün eski harekat komutanı Kurmay Albay Ahmet Özçetin'in çapraz sorgusu yapıldı.

ÜNAL'IN GETİRİLİŞİ SIRASINDAKİ GÖRÜNTÜLER İZLETTİRİLDİ

Ahmet Özçetin'e, darbe gecesi dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın, 143'üncü Filo'ya getirilişi sırasında güvenlik kamerası görüntüleri izletildi. Ünal'ın arkasındaki kişinin kendisi olduğunu kabul eden Özçetin, arkalarından gelen, ellerinde uzun namlulu silah bulunan 3 kişinin de Ünal'ın korumaları olduğunu iddia etti.

Mahkeme başkanı Selfet Giray, "Hava Kuvvetleri Komutanın zorla getirilmediğini söylüyorsunuz ama arkasında silahlı kişiler var. Kendiniz tehdit altında olduğunuzu söylüyorsunuz ama sizin diğer görüntülerinizde sizi tehdit edecek silahlı kişiler yanınızda yok. Bu sizce tezat değil mi?" sorusunu yöneltti.

Özçetin ise, "Komutanın korumaları nereye giderse gitsin yanında bulunur. Onlar korumaları. Benimle durumu ifademde anlatmıştım" diye cevapladı.

'DARBEYİ LİSEDE PLANLADIK'

Müşteki avukatları, bazı sanıkların Ahmet Özçetin hakkıdaki ifadelerini okudu. Özçetin, "Bunu kendisine sorun" cevabını verdi.

Darbe davası sanıklarından eski albaylar Ali Eraslan, Bilal Akyüz, İsa sancaklı, Veysel Kavak gibi isimlerin askeri liseden arkadaşı olup olmadığı sorulan sanık Özçetin, "Gerçekleri açıklıyorum. Okul sıralarında bu isimlerle oturduk darbeyi planladık. 2016 yılında darbeyi yaptık. Gerçek bu" dedi.

'ROMA'YI BİZ YAKTIK' DEDİ, MÜŞTEKİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Avukatın, "Askeri lisedeki arkadaşlarınızın hepsinin darbe davalarında sanık olması sizce tesadüf mü" sorusuna"sanığın verdiği, "Roma'yı da biz yaktık. Geçmişe gidip Roma'yı yakıp geldik" cevabı üzerine salonda tartışma çıktı.

Mahkeme başkanı Selfet Giray, "Böyle bir cevap usulü yok. Cevabınız varsa verirsiniz. İstemiyorsanız cevap vermeme hakkınız var" diyerek Özçetin'i uyardı. Darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar, Özçetin'e "Katil, şerefsiz, alçak" diye bağırdı.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Mahkeme başkanı Giray, duruşma kurallarını hatırlatarak gerginliği düşürdü. Ancak soruları yanıtlamaya devam eden Ahmet Özçetin'e yönelik salondan yoğun bir şekilde, "Yuh" sesleri yükselmesi üzerine duruşmaya ara verildi.

'İSTEK MİT'TEN GELMİŞTİ'

Aranın sonrasında sorgusuna devam edilen Ahmet Özçetin, 15 Temmuz darbe girişiminden önce bir buçuk ay önce, MİT görevlilerinin Akıncı Üssü'nü ziyaret ettiğini iddia etti.

Bir sanık avukatının, 15 Temmuz günü ABD'li iki kişinin üssü ziyaretiyle ilgili daha önce bir sanığın ifadesini hatırlatması üzerine, Özçetin şunları söyledi:

"Bunlar rutin uygulamalar. Bu konuda bir bilgim yok. Ancak üst tarihinde ilk kez karşılaştığım bir durum oldu. 15 Temmuz'dan yaklaşık bir buçuk ay önce bir grup, Akıncı Üssü'nü ziyaret etmek istedi. Bu istek ısrarla talep edildi. Bu istek MİT'ten gelmişti. Ve ısrarla istenen bu faaliyet kapsamında MİT'e bağlı yaklaşık 40 kişi Akıncı Üssü'ne geldi. Nihat Altıntop bu gruba bilgi verdi. Üstle ilgili, cephaneler dahil her türlü konuda sorular soruldu. Bu, hem MİT hem Akıncı Üssü için ilk kez yapılan bir faaliyetti."

'DEVLET SIRRI OLACAK KONULAR VAR'

Avukat, "Daha önce bir sanık hatta detay vererek, biri siyahi iki yabancı askerin üsse geldiğini ve incelemelerde bulunduğunu söyledi. Sizin bundan haberiniz olması gerekmez mi?" şeklinde soru yöneltti. Özçetin, "Akıllı mühimmatların sayımı ile ilgili geldikleri yönünde ifadeler var. Ancak benim bu soru ile ilgili vereceğim cevaplarda devlet sırrı olacak konular var. Eğer salon boşaltılırsa mahkemenize anlatırım" dedi.

Savunmasında, uçaklara sadece kalkış izni verdiğini, kalktıktan sonraki faaliyetlerinden bilgisi olmadığını ileri süren Özçetin'e, "Peki uçaklara bomba yükleme emrini veren kim? Hedefleri pilotlara veren kim?" sorusu soruldu. Özçetin, emri verenleri bilmediğini söyledi. (ANKARA/DHA)