AK Parti'de değişim: Bir taşla üç kuş!

AK Parti’de devam eden olağan kongre sürecinde teşkilatlardan gelen istifalar nasıl yorumlanıyor? Erdoğan’ın yakından takip ettiği ve teşkilatların yenilendiği bu süreçte hedef bir taşla üç kuş vurmak...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 998 gün sonra genel başkanlık koltuğuna yeniden oturduğu AK Parti’de değişimin sinyallerini 21 Mayıs’taki olağanüstü kongrede verdi. 16 Nisan referandumuyla çıtanın artık 50+1 olduğunu söyleyen Erdoğan, “Artık yüzde 34 ile hatta yüzde 49,5 ile iktidara gelme şansımız kalmadı. Artık çıta yüzde 50+1’dir…Bu kongre AK Parti için bir yeniden diriliş ve yeniden kuruluş kongresidir” dedi. Bu açıklama teşkilatlarda ve hatta kabinede değişim yapılacağının işareti olarak okundu.

TEŞHİS: METAL YORGUNLUĞU - TEDAVİ: İSTİFA

Erdoğan’ın kongrenin ardından partisinin 30 Mayıs’taki ilk Meclis grup konuşmasında “metal yorgunluğu” ifadesini kullanması da yenilenme sürecinin ilk adımıydı: “Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019'a hazırlanmamız gerekiyor.”

'Parti 'metal yorgunluğu'ndan rahatsız''Parti 'metal yorgunluğu'ndan rahatsız'

Ve beklenen oldu, kabine 19 Temmuz 2017’de değişti. 5 yeni bakan geldi, 6 bakan yer değiştirdi. Olağan kongre sürecinin başlamasıyla ise AK Parti’nin Teşkilatlardan Sorumlu Başkanlığı’nın yanı sıra milletvekilleri, bakanlar ve illere uzanan bir istişare süreci işletildi.

MİT VE MASAK RAPORLARI +İSTİŞARELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Temmuz’da Bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekilleriyle Genel Merkez’de yaptığı istişare toplantısında “Yorulan varsa kenara çekilsin, yerini başka birine bıraksın” diyerek teşkilatları açıkça uyardı. AK Parti’yi yakından tanıyanlar için Erdoğan’ın uyarılarının aslında bir rica değil talimat niteliğinde olduğu herkesçe biliniyordu. Bu süreçte hâlihazırda görevde olan teşkilat yöneticileri ile adaylar hakkında MİT ile MASAK'tan (Mali Suçları Araştırma Kurulu) istenen raporlar da incelendi; bazı teşkilat yöneticilerinin doğrudan istifası istendi.

Erdoğan AK Parti kürsüsünde: Ortada bir metal yorgunluğu varErdoğan AK Parti kürsüsünde: Ortada bir metal yorgunluğu var

AK Parti 17-25 Aralık 2013’ten sonra teşkilatlardan o dönemki adıyla “Gülen Cemaati”ne yakın olan isimlerin temizliğine girişmişti. 15 Temmuz darbe girişimiyle ortaya çıkan FETÖ gerçeği, örgütün siyasetteki uzantılarının bir an önce temizlenmesi beklentisini doğurdu. Bu nedenle siyasi kulislerde AK Parti teşkilatlarında gerçekleşen bugünkü temizlikle bir taşla üç kuş vurulacağı konuşuluyor. Bir yandan hakkında FETÖ ile ilgili iddialar olan isimler temizlenecek öte yandan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibiyle yollar ayrılacak ve son olarak yeni döneme daha dinamik bir ekiple girilecek.

12 İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

16 Nisan referandumunda büyükşehirlerde “hayır” oylarının önde çıkması ve İstanbul, Ankara gibi AK Parti’nin en güçlü olduğu illerde geriye düşmesi, teşkilatların yenilenmesi zorunluluğunu doğurdu. Zaten Erdoğan da genel başkanlığa yeniden seçildiği kongredeki konuşmasında “Şehirlerine ve partimize yük olan değil şehirleri ve partimizi omuzlayan belediye başkanlarımızla yola devam edeceğiz” demişti. Kongreden bugüne üç ay geçti, ilçe kongrelerinin başlamasıyla istifalar da peşi sıra geldi.

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal : Bu istifalar nöbet değişimidirAK Parti Sözcüsü Mahir Ünal : Bu istifalar nöbet değişimidir

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal dünkü MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada istifaların bir nöbet değişimi olduğunu, istişarelerle gerçekleştiğini ve şu ana kadar 12 il başkanının istifa ettiğini söyledi.

TEŞKİLATLARIN TAMAMI DEĞİŞSE DE…

Yaklaşık 20 il kongresine bizzat katılması beklenen Erdoğan, bu sürecin yakın takipçisi olacağının işaretini, iki hafta önceki Karadeniz turunda, Giresun İl Danışma Meclisi’nde partililere yoklama yaparak vermişti. İlçe ilçe yoklama yapan Erdoğan, Giresun Milletvekili Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye ‘Nurettin kusura bakma, ciddi eksiklik var’ diyerek kongre sürecinde izleyeceği yolu ve yöntemi ortaya koydu.

2018’in ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan kongre sürecinde yoklama olmasa da Erdoğan’ın benzer müdahaleleri ve uyarıları kimseyi şaşırtmayacak. Teşkilatın yarıdan fazlasının değişmesi kimse için sürpriz olmayacak. AK Parti teşkilatlarındaki yenilenme yüzde 50+1’i ikna etse de yüzde 49’un endişeleri, tartışmanın süreceği anlamına geliyor. (DUVAR)