Darbe sanığı general Sağır: Darbeciler başarılı olsa beni yargılayacaktı

Darbe davasında savunma yapan eski Sivas Garnizon Komutanı Sağır, darbecilerin kendisine verdiği emri uygulamadığını öne sürdü. Sağır, "15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi başarılı olsaydı gelen emirlere uymadığım için yargılanacaktım. Darbe girişimi başarısız oldu yine yargılanıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 temmuz darbe girişimiyle ilgili Sivas'ta açılan davada tutuklu yargılanan eski 5'inci Piyade Eğitim Tugayı ve Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, bugünkü duruşmada savunma yaptı.

Sivas 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde  'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetmek' suçlarından yargılanan Sağır, bugünkü duruşmaya Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi'nden getirildi.

'BU YAPIDA OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'

Duruşmada ilk olarak Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Sağır'ın da Harp Okulu'ndan arkadaşı Tuğgeneral Mehmet Akyürek, SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlendi. Aynı okulda okuduklarını ve Sağır'ı tanıdığını ifade eden Akyürek. "Ben kendisinin bu yapıda olduğunu bilmiyorum. Bu yapıya girmesi için de herhangi bir telkinde bulunmadım. Çok samimi değildik. Karakteri düzgün bir insan. Sert bir mizaca sahip, iyi bir askerdi. Bir cemaatin emrinin altına gireceği ve emir alacağını düşünmüyorum. Dürüst, çalışkan bir arkadaştı" dedi.

Akıncı davasında 'Nürnberg' gerilimiAkıncı davasında 'Nürnberg' gerilimi

'DARBE EMRİNE UYMADIM'

Bu ifadelerin ardından savunmasına başlayan Sağır, darbenin başarılı olması durumunda sıkı yönetim mahkemeleri tarafından yargılanacağını iddia etti. Sağır, şöyle dedi:

"Bana darbe emri akşam 22.15 civarında geldi ama ben o emre uymayarak Valilik binasına gittim. Eğer darbe başarılı olsaydı verilen emirlere uymadığım için yine yargılanacaktım. Darbe başarısız oldu yine yargılanıyorum. Ben gece 03.00'e kadar Valilik binasındaydım. Neden sabaha kadar alınmadım da alınmak için sabahı bekletildim. Gözaltına alınınca 'Devlet her türlü reaksiyonu göstermek zorundadır, görevini yapabilirsiniz' dedim. O esnada kamuflajlıydım. Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan üstümü değişmemi ve sonra gelip beni alacağını söyledi. Ben de kendisinin gelmesine gerek olmadığını kendim gideceğimi söyledim. Polislerle birlikte emniyet müdürlüğüne gittim'.'

'CANIMIN ACIMASI REAKSİYONUNDAN'

O gece Valilik binasında protokolün halkı selamlaması sırasında Belediye Başkanı Sami Aydın'ın elini kaldırdığı sırada, kendisinin elini kaldırmadığı yönündeki iddialara da cevap veren Sağır, şunları aktardı:

"Belediye Başkanı Sami Aydın benim elimi havaya kaldırırken ani ve hızlı bir şekilde elimi kaldırdığından omzumdaki rahatsızlıktan dolayı canım acıması reaksiyonundan elimi indirdim. Hatta 'Başkan beni aşağıya mı atacaksın' diye söyledim. Elimi indirmemin sebebi omzumdaki acının verdiği reflekstir. Diğer elim zaten Vali beyin eliyle birlikte havadaydı."

'BENİ ADALETİNİZE ZARAR GELMEYECEK ŞEKİLDE YARGILAYIN'

Sivas'ta darbeden zarar görmüş hiç kimsenin olmadığını söyleyen Fatih Celaleddin Sağır, kendisinin sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir üyesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"36 yıldır devletin bekası için teröristle mücadele ettim. Terörle yargılanmak benim için onur kırıcıdır. 15 Temmuz gecesi hainler Meclisi bombalayarak vicdanları öldürmüştür. Benim burada olmamı kader istedi. Beni adaletinize zarar getirmeyecek şekilde yargılayın. 249 insan bu ülkede şehit edildi. Sivas'ta darbeden zarar görmüş bir insan yok. Ülkenin insanını öldürmek için yemin etmedik. Biz gönlümüzü, aklımızı kimseye emanet etmedik. Bu ülkeyi koruyacağımız için yemin ettik. Bazıları ayağını kaldırıp yemin etmiş olabilir, onları göremedik."

Mahkeme heyeti Fatih Celaleddin Sağır'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 13 Kasım'a erteledi. (SİVAS/DHA)