Gözaltındaki kişi emniyete nasıl nakledilir?

İstanbul Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'nde dün IŞİD şüphelisi bir kişinin gözaltında bulunduğu sırada üzerinde taşıdığı bıçakla bir polis memuruna saldırması akla böyle bir olayın nasıl mümkün olabileceği sorusunu getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da canlı bomba olduğu şüphesi ile gözaltına alınan bir kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde üzerinde bulunan bıçak ile bir polis memuruna saldırması bu kişinin üst aramasının yapılıp yapılmadığı, kelepçe takılıp takılmadığı gibi soruları akla getirdi. Canlı bomba şüphesi gibi ciddi bir gerekçeyle gözaltına alınan bir şüpheli için gözaltında sevk sırasında nasıl bir uygulama yapıldığını emekli 1. sınıf polis müdürü ve polis okullarında ders verip müdürlük yapmış Yalçın Çakıcı ile konuştuk.

'HER SUÇLUYA MUTLAKA ÜST ARAMASI YAPILIR'

Emekli Emniyet Müdürü Yalçın Çakıcı, gözaltına alınan şüphelilere işlenen suçun mahiyetine göre farklı uygulamalar olduğunu belirtiyor. Ancak bütün şüphelilere yönelik olarak uygulanan tek uygulama üst araması yapılması. Gözaltına alınan kişinin üst aramasının öncelikli olarak ve mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Çakıcı, "Öncelikle kişinin üst araması yapılır. Yani üzerinde bir suç aleti var mı bakılır. Para varsa bu belirlenir. Belge vardır tespiti yapılır. Bunları yaptıktan sonra diğer işlemlere başlanır. Polisin yapacağı ilk iş onu zararsız hale getirmektir. Bunun için üst araması yapılır. Hele bu bir terör şüphelisi ise daha dikkatli olunması gerekir."

yalcincakici Emekli 1. sınıf polis müdürü Yalçın Çakıcı

Üst araması gibi bir uygulamada şahsın terörist olup olmadığının bir önemi olmadığını belirten emekli emniyet müdürü Yalçın Çakıcı, "Bazı delillerin kaybolmasını engellemek içinde üst aramasına gerek vardır" diyor.

'TERÖR ŞÜPHELİSİNE MUTLAKA KELEPÇE TAKILIR'

Gözaltına alınan kişinin bir operasyonda mı yoksa rutin bir kontrolde mi alınıp alınmadığının da önemli olduğunu söyleyen Yalçın Çakıcı, özellikle terör suçlamalarında mutlaka kelepçe takıldığını belirtiyor. Bunun sadece kaçma yada polise saldırıyı engelleme amaçlı olmadığını aktaran Çakıcı, "Kişinin kendisine yada çevresine zarar vermesini engellemek için de kelepçe takılır" diyerek şunları aktarıyor, "Kelepçede amaç, şahsın kendisine veya çevresine zarar vermesini engellemek ve kaçmasını engellemek. Bu iki unsurdan dolayı kelepçe takılır. Bir de şahsın daha hızlı nakledilmesini sağlar. Ancak kelepçe suçun ağırlığına göre uygulanır. Yani kaçacağı varsayılırsa kelepçe vurulur. Basit suçlarda bu uygulanmayabilir. Fakat terör suçlamasıyla birisi yakalanmışsa bu ağır cezalık bir suçtur. Bu yüzden mutlaka kaçacağı varsayılır ve prensip olarak mutlaka kelepçe vurulur."

Çakıcı'nın bir de uyarısı var: "Tedbir aldığınızda kimse size 'niye bu tedbiri aldınız' diye sormaz. Eksik aldığınız zaman zarar görürsünüz."