Tunceli ormanları için çağrı

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, İstiklal Caddesi'nde ortak açıklama yaparak, Tunceli'de giderek büyüyen orman yangınlarına bir an önce müdahale edilmesini istedi. Sivil toplum temsilcileri yangınlara özellikle müdahale edilmeyerek "Dersim'in insansızlaştırılmak istendiğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunceli’de başlayan ve müdahale edilmediği için giderek geniş alana yayılan orman yangınlarına Dersim Dernekler Federasyonu'ndan tepki geldi. İstanbul İstiklal Caddesi Tünel Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi yangınların durdurulmasını istedi.

'YAŞANANLARIN BİLENMESİ ENGELLENİYOR'

Galatasaray’a yürümek isteyen gruba polis ‘güvenlik’ gerekçesiyle müsaade etmedi. Kalabalık burada basın açıklaması yaptı. "Devlet ve rantçı sermaye elbirliği halinde Dersim’u öldürülüyor" ifadesine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu nedenledir ki, orman yangınları söndürülmek yerine genişleyerek devam ettiriliyor. Dersim’de tüm yaşananların Türkiye kamuoyunca bilinmesi ortak duyarlılık geliştirilmesi engelleniyor. Bu yangınlarla Dersim sadece insanlar için yaşanılmaz hale getirilmekle kalmıyor, Alevi inancı için kutsal sayılan doğası, yakıp yıkılarak halk inancından koparılmaya çalışılıyor. Bunun yanında hayvanların yaşam alanı ve hakları yok edilerek pek çok endemik bitki türü de zayi ediliyor. Bu kapsamda Pülümür ilçesinde bulunan Meçi, Rabat Tepesi karşısındaki Mezra Köyü civarı, Hozat’ın Boydaş mevkii Uzunevler mahallesi tehdit altındadır. Elazığ Karakoçan’da çıkartılan sistematik orman yangınları başka bir felakettir."

'DERSİM YAŞANILMAZ HALE GELSİN İSTENİYOR'

Yangınların kasıtlı olarak çakarıldığı öne sürelen açıklamada sonra şu görüşlere yer verildi: "Geçmişten günümüze bölgemizde yaşanan her çatışmanın ya da sürdürülen operasyonların ardından orman yangınları kasıtlı olarak çıkartılıyor. Oysa yapılan şey, Anadolu’nun binlerce yılda oluşmuş olan orman ekosisteminin tükenmesine yol açıyor. Biz Dersimliler ve dostları olarak orman yakmakla, hiçbir sorunun, hele ki toplumsal sorunların çözülmeyeceğini çok iyi bilmekteyiz. Çözüm kendi doğasını tahrip edecek bu denli büyük akıl tutulmasıyla sosyolojik gerçeklerle savaşma inadını sürdürmek değil, barışı ve evrensel hukuku sağlamaktır. Ancak barış ve hukukla uyuşmaz hayallerini Türkiye’ye dayatanlar tam aksini yapıyor. Bu geliştirilerek ve köyleri boşaltarak terbiye edilmek isteniyor. Böylece isteniyor ki Dersim yaşanılmaz hale gelsin, insansızlaşsın, çaresizlikten Dersim’de yaşamaya devam edenler de kimliğine, haklarına doğasına sahip çıkma yerine boyun eğsin. Ancak boşuna. Dersim halkı; hakları yanı sıra doğasını da koruma seferberliğini sürdürecektir."

Basın açıklamasının ardından grup bir süre oturma eylemi yaptı ve daha sonra sessizce dağıldı.

KİMLER KATILDI?

Basın açıklamasına katılan dernek ve platformlar şöyle şöyle:

Munzur Koruma Kurulu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Munzur Çevre Derneği, Karakoç Dernekleri Federasyonu, Peri Vadisi Koruma Platformu, Demokratik Yöre Dernekleri Koordinasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi, Dersim Araştırma Merkezi, HDK Ekoloji Meclisi, Yeşil Direniş Ekoloji Gazetesi, Senoz Vadisi Koruma Platformu Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Munzur Koruma Kurulu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Munzur Çevre Derneği, Karakoç Dernekleri Federasyonu, Peri Vadisi Koruma Platformu, Demokratik Yöre Dernekleri Koordinasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi, Dersim Araştırma Merkezi, HDK Ekoloji Meclisi ,Yeşil Direniş Ekoloji Gazetesi, Senoz Vadisi Koruma Platformu Yaşam ve Dayanışma Yolcuları.