Kaboğlu: Komisyona gideceğim

İbrahim Kaboğlu OHAL Komisyonu'nu değerlendirdi: Başvuracağım...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Profesör Doktor İbrahim Kaboğlu DİSK Genel Merkezi'nde, "OHAL Komisyonu emekçilerin gasp edilen hakları için çözüm olabilir mi?" konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK'e bağlı sendikaların şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, OHAL Komisyonu'na ilişkin konuşan Kaboğlu, hukuka olan inancından kaynaklı haksız yere ihraç edilen emekçiler için kurulan OHAL Komisyonu'na başvuracağını söyledi.

Anayasa ve OHAL çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması yerine bir yıllık OHAL yönetiminde çıkarılan 26 adet KHK yoluyla Anayasa kurallarına aykırılıklar zincirinin oluştuğuna dikkat çeken Kaboğlu, aykırılıkları şöyle sıraladı:

"OHAL KHK, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarıldığı halde toplantı tarihi ile kararnamenin Resmi Gazete'de yayımlanma tarihi çoğu zaman birbirinden ayrı oldu. Kolektif ve eşzamanlı işlem özelliği ihlal edildi.

Anayasa madde 120 çerçevesinde OHAL ilanı neden, konu, amaç ve süre ile sınırlı olduğu halde; KHK'ler nedene bağlı kalınmadan hemen her konuda kalıcı amaçlar için kullanıldı.

KHK niteliği ile bağdaşmayan birel (idari) işlemler düzenlendi. Adından da anlaşıldığı üzere 'kanun hükmünde' yani genel ve kişilik dışı düzenlemeler için kullanılması gereken bir hukuki işlem olduğu halde binlerce kişinin adının yer aldığı ek listeler, yasal düzenlemeye tamamen yabancı. Bu usul, KHK metninde imzası bulunan kişiler ile ek listeleri hazırlayan kişilerin farklılaşmasını da teşhir etmekte ve madde 121'e açıkça aykırı.

Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen' kaydı Anayasa'ya aykırı, çünkü MGK karar alma değil tavsiye makamıdır"