Emniyetten Şapatan açıklaması: İşkence iddiaları gerçek değil

Emniyet Genel Müdürlüğü Şapatan köyündeki işkence iddialarına ilişkin açıklama yaptı: İddialar gerçeği yansıtmıyor. Asılsız haberler ortaya atılmıştır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emniyet Genel Müdürlüğü, Şemdinli Şapatan köyünde, 6 Ağustos gecesi baskın düzenleyen polis ve askerlerin köylülere işkence yaptığı iddialarını yalanladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Şapatan köyünde yaşanan iddiaları geçtiğimiz Mart ayında Mardin Nusaybin'e bağlı Koruköy'deki yaşananlarla aynı durumun olduğunu belirterek, "İddialar gerçeği yansıtmadığı gibi, terör örgütünün daha önce 2017 yılı Şubat ayı ortalarında Mardin ili Nusaybin ilçesi Koruköy ve çevresinde gerçekleştirilen operasyonlar örneğinde başlattığı basın yoluyla olumsuz algı oluşturma çabasının bir tekrarı yaşanmaktadır" dedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Altınsu (Şapatan) köyünde 6 Ağustos gecesinde başlatılan bir operasyonda 1 özel hareket polisinin yaşamını yitirmesinin ardından köyde operasyon başlatıldı. Daha sonra 36 köylünün darp edildiği görüntüler basına yansıdı. Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan da, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" başlığıyla konuyu köşesine taşıdı. HDP Milletvekillerinden bir heyet köye giderek iddiaları yerinde araştırdı. Heyette yer alan HDP Milletvekili Mizgin Irgat, '100'e yakın köylünün darp edildiğini' söyledi. Ayrıca Irgat, savcı ve kaymakamın görüşme taleplerini geri çevirdiğini de belirtti.

'GERÇEĞİ YANSITMAYAN YORUMLARA YER VERİLDİ'

Emniyetten yapılan açıklamada şöyle denildi: "Hakkari ili Şemdinli ilçesi Altınsu Mahallesinde 05.08.2017 günü icra edilen operasyon esnasında açılan ateş sonucu 1 Polis Memurunun şehit olmasının ardından ateşin geldiği değerlendirilen bölgelerde bulunan şüpheli şahısların hukuka uygun olarak gözaltına alınması üzerine; bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada gözaltına alınan şüpheli şahısların darp edildikleri iddia edilerek gerçeği yansıtmayan haber ve yorumlar yoğun olarak işlenmiştir. Nitekim Hürriyet Gazetesinin 10.08.2017 tarihli nüshasında Ahmet Hakan tarafından mezkûr olay ele alınarak; ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek başlığıyla güvenlik kuvvetleri gece saatlerinde işte bu köye baskın yapmış, kapıları kırıp halkı yere yatırmış ve tekme, tokat, silah dipçiğiyle vurmuş. Dövülenler arasında yaşlı kadınlar ve çocuklarda varmış…’ gibi gerçeği yansıtmayan yorumlara yer verildiği müşahede edilmiştir."

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Ayrıca Emniyet açıklamasında köyde yaşanan iddiaların araştırılması için Emniyet Genel Müdürlüğünden bir müfettişin görevlendirildiğini de açıkladı. (HABER MERKEZİ)