Cenk Yiğiter: KHK ile akademiden yönetmelikle öğrencilikten atıldım

Ankara Üniversitesi'nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, okuluna öğrenci olarak dönmeye hak kazandı. Ancak üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığı gün Ankara Üniversitesi de yönetmeliğini değiştirdi. Yeni yönetmeliğe göre KHK ile ihraç edilenler öğrenci olarak kabul edilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Barış bildirisi imzacısı akademisyen Cenk Yiğiter Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki görevinden ihraç edildi. Üniversite sınavına girerek aynı kampüs içerisindeki İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazanan Yiğiter, üniversite yönetmeliğinde yapılan ve sınav sonuçlarının açıklandığı gün Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklik ile öğrencilik hakkını kaybetti.

Ankara Üniversitesi tarafından üniversite öğrencilerinin kayıt ve kabul işlemleri ile ilgili yönetmeliğe, "Üniversite kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretimden çıkarma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir" maddesi eklendi.

'HEM KAZANMIŞ HEM DE KAYBETMİŞ OLDUM'

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ile davalık olduğunu hatırlatan Yiğiter, ''KHK ile akademiden, yönetmelik ile öğrencilikten atıldım'' dedi. Yönetmeliğin üniversite sonuçlarının açıklandığı gün Resmi Gazete'de yayınlandığına dikkat çeken Yiğiter, "Aynı gün içerisinde hem üniversiteyi kazanmış hem de kaybetmiş oldum" dedi. Yiğiter şöyle devam etti:

"Eski Türkiye yeni Türkiye diyorlar. Eski Türkiye'de bu duruma açılacak davada yürütmeyi durdurma kararı verilir, 'eğitim ve öğretim hakkı temel hak ve hürriyettir' denirdi. Keyfiyetle değil ancak kanunla sınırlama yapılabilir. Benim eğitim öğretim hakkım yönetmelikle sınırlanmış. Albaylar cuntası yönetimi ele geçiremedi İbişler cuntası yönetimi ele geçirdi."

'DİĞER ÜNİVERSİTELER DE BENZER KARARLAR ALABİLİR'

"Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarca yapılacak bir yönetmelik değişikliği ile de KHK ile ihraç edilmiş kişilere sağlık hizmeti verilmeyecek mi?" diye soran Yiğiter diğer üniversite yönetimleri tarafından da benzer kararların alınarak KHK ile ihraç edilenlerin eğitim haklarının sınırlandırılabileceğine dikkat çekti. Yüz kişiyi öldürmüş bir mahkumun dahi üniversite sınavına girme ve gerekli izinleri alması koşuluyla öğrenim görme hakkı olduğunu belirten Yiğiter, "Ben insan olmaktan çıktım bunu anlıyorum. Mahkum dahi olsa temel hak ve hürriyetlerin öznesidir. Ben sokaklarda gezen bir zombiyim" dedi.