İddianamede 3 yaşında Marksizm kitabı yazdırdılar

Bursa’da tutuklanan Ozan Kaplanoğlu’ya iddianamesinde 3 yaşında Marksizm kitabı yazdırıldı. Gazeteci Kaplanoğlu 3 ay tutuklu kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Bursa’da 5 Mayıs’ta tutuklanan bursamuhalif. com editörü ve ÇGD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi 1991 doğumlu Ozan Kaplanoğlu’nun iddianamesinde 1994’te basılmış “Uğur Gündüz’e ait ‘Marksizm ve İç Savaş’ adlı kitabı yazdığı iddia edilip, ceza talep edildi.

Cumhuriyet Gazetesinden Selin Görgüner’in haberine göre, Bursa’da 5 Mayıs’ta tutuklanan Ozan Kaplanoğlu hakkında yazılan iddianamede “Uğur Gündüz rumuz ismini kullandığı değerlendirilen Ozan Kaplanoğlu isimli şahsın kendi ismini gizlemek suretiyle halkı silahlı eyleme yönlendiren, halkı iç savaşa yönlendiren, devlete karşı olunması yönünde hazırlanmış kitapçıkları olduğu, bu kapsamda bu şahsın halkı, kin, nefret ve düşmanlığa yönetici tahrik ve provoke edici paylaşımları olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Avukat Özgür Özcan ise “Uğur Gündüz’e ait ‘Marksizm ve İç Savaş’ adlı kitap 1994’te basılmış. Basit bir Google taramasıyla bile bulabilirlerdi. Ozan, 1991 doğumlu, yani bu yazılar yazıldığında 3 yaşındaydı. Ozan’ın hayatından 3 ayını çaldılar” dedi.

'BAŞINDAN İTİBAREN HUKUKSUZLUK'

Kaplanoğlu, “Devrimci Gençlik dergisi, Mahir Çayan’ın kitabı, sosyal medya paylaşımlarım, Tokat’ta ve Bursa’da Kızıldere anmasına katılmam suç olarak gösterildi. Halkevleri’nin THKP-C’nin alan yapılanması olduğu iddia edilmiş. Bunun böyle olmadığını gözler önüne serdik, ifadelerimde bunları söyledim. Mahir Çayan’ın anmaları yıllardır yapılıyor. Bunu suç olarak göstermek Türkiye’nin sol tarihine saygısızlıktır. Benim tutuklanmamda Sulh Ceza Mahkemesi’nin delil olarak sunduğu 4 delilden 3’ü Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dosyadan ayrıldı ve bunlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Tutuklanmam baştan itibaren hukuksuzluktu” dedi.

'FEZLEKE İFADELERİ BİLE DEĞİŞMEMİŞ'

Kaplanoğlu’nun avukatı Özcan ise iddianamede “Uğur Gündüz rumuz ismini kullandığı değerlendirilen Ozan Kaplanoğlu isimli şahsın kendi ismini gizlemek suretiyle halkı silahlı eyleme yönlendiren, halkı iç savaşa yönlendiren, devlete karşı olunması yönünde hazırlanmış kitapçıkları olduğu, bu kapsamda bu şahsın halkı, kin, nefret ve düşmanlığa yöneltici tahrik ve provoke edici paylaşımları olduğu tespit edilmiştir” denildiğine dikkat çekerek “Uğur Gündüz’e ait ‘Marksizm ve İç Savaş’ adlı kitap 1994’te basılmış. Basit bir google taramasıyla bile bulabilirler. Ozan, 1991 doğumlu yani bu yazılar yazıldığında 3 yaşındaydı. İddianame tamamen polis fezlekesinden kopyalanıp yapıştırılmış. İddianamedeki ‘Fezleke’ ifadeleri bile değiştirilmemiş” dedi.

'GARDİYANLAR ŞAŞIRDI'

Özcan, “Cezaevinde mahkûmlar ve gardiyanlar bile THKP-C propagandası iddiasıyla tutuklandığını söyleyince ‘THKP-C mi, DHKP-C olmasın, bir yanlışlık olmasın’ demiş. Ozan bunu, mahkemede anlattığında duruşma savcısı bile güldü. Ozan’ın tutuklanmasıyla 3 ay sonraki tahliyesi arasında geçen sürede dosyada hiçbir değişiklik yok” diye konuştu. Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar” adlı kitabının delili olarak dosyaya konulduğuna dikkat çeken Özcan, “Delil diye koydukları kitaplar yasak değil. Herhangi bir kitapçıdan ve internetten herkes alabilir. Ozan’ın hayatından 3 ayını çaldılar. Kimsenin hukuk güvencesi yok” dedi.