Esra Özakça’dan tepki: AİHM’de de hukuk yokmuş

Eşi Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in tahliye talebinin reddine tepki gösteren Esra Özakça, "Adında insan hakları geçen AİHM'de de hukuk yokmuş" dedi. Avukatlarına göre AİHM'in kararı Gülmen ve Özakça'yı etkilemedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Açlık grevindeki tutuklu eğitimci Semih Özakça’nın kendisi gibi açlık grevindeki eşi Esra Özakça, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tahliye talebini reddetmesinin hukuksuzluk olduğunu söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önceki gün yaptığı açıklamada, açlık grevindeki tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye edilmesi için yapılan başvuruyu reddetmişti.

Kararda, devletin Gülmen ve Özakça’ya gayet iyi baktığı savunulurken, dosya içindeki 24 uzman hekimin raporuna karşın ‘şimdilik hayati bir tehlike görülmediği’ belirtilmişti. Akademisyen Gülmen ve öğretmen Özakça, OHAL KHK’sıyla ihraç edildikleri işlerine iade talebiyle başladıkları açlık grevinin 76’ncı gününde tutuklanmıştı. İkili açlık grevinin 149’uncu, yine KHK’yla ihraç edilen Esra Özakça ise 74’üncü gününde.

'AİHM KARAR VERİR DİYE MÜCADELE BAŞLATMADIK'

Eşi Semih Özakça'ya destek vermek amacıyla açlık grevine giren ve 74 günü geride bırakan Esra Özakça ise "Biz AİHM karar verir diye mücadele başlatmamıştık" dedi. Kararı, adında insan hakları geçen bir mahkemeye yakıştıramadığını belirten Esra Özakça; düşüncelerini "Türkiye'de olmadığı gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de hukuk olmadığını görmüş olduk" sözleriyle dile getirdi.

Semih Özakça'nın, hastanede tutulmak ve sürekli muayene olmak istemediğini belirten Esra Özakça, açlık grevinin devam ettirilmesine dair de, "Eşimin gözlerimin önünde erimesi kolay değildi. Ben de katılmak istedim. Bu karardan sonra da devam edeceğini biliyordum çünkü o kimseden bir şey istemiyor, sadece hakkı olanı geri istiyor" şeklinde konuştu.

Avukat Timtik ise AİHM'in kararına, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, devletlerle işbirliği halinde davranıyor. Ancak şikayet edilen devlet. Onunla işbirliği yapamaz" eleştirisini getirdi. Timtik, "İşin kötü tarafı, bize yerel mahkemeleri işaret ediyor. Ancak defalarca itiraz ederek hep bir üst mahkemeye gittik. Nuriye ve Semih'i tutuklayan 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi iktidarın isteğiyle bu kararı verdi" diye ekledi. (DW Türkçe)