İzmir’de kadınlar 'müftülük yasasını' protesto etti

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısına tepki gösteren İzmir’deki kadınlar tasarı geri çekilene kadar sokaklarda olacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan ve müftülüklere nikah kıyma yetkisini veren "Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı"sına ilişkin tepkiler devam ediyor.

İzmir Kadın Platformu Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. "İmamlara nikah yetkisi verilemez. Kadın ve çocuk düşmanı yasanıza izin vermeyeceğiz" pankartı açan kadınlar sık sık, "Müftülük yasası geri çekilsin", "AKP elini bedenimden çek", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

Platform adına ortak açıklamayı okuyan Hazal Beytaş, "Toplumsal yaşamın düzelmesi hikayeleri ile ortaya attıkları yasalar özünde kadını ve çocukları hedef almaktadır. Mevcut politikalar ile laik, demokratik hak ve özgürlüklere saygılı anlayışın yerine, din kılıfı içinde empoze edilen baskıcı, dayatmacı, istismarcı bir anlayış getirilmeye çalışılıyor" dedi.

"AKP iktidarı, 15 yıldır başı sıkıştığında gündem değiştirmek için kadının kılığı kıyafeti, bedeni ve emeği üzerinden gerici politikalar ürettiyor" diyen Beytaş şöyle devam etti: "Çok değil daha iki yıl önce kadın örgütlerinin ve tüm toplum kesimlerinin gözünden kaçırarak torba yasa içinde apar topar çıkardığı; kadını eve hapseden, kadına çocuk doğurmayı en temel görev olarak yükleyen, kısmi, güvencesiz, yarı zamanlı çalışmayı dayatan kadın istihdamyasası ile sarsıldık.Yine bir yıl önce önümüze konulan ve toplumda 'Tecavüz Yasası' olarak adlandırılan çocuğun tecavüzcüsüyle evlendirilmesini öngören yasa tasarısı ile infiale uğradık. Hepimizin bildiği gibi Nüfus Hizmetleri Kanunu Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı meclise sunuldu."

‘ASIL NİYET TECAVÜZCÜNÜN KORUNMASI’

Tasarı ile il ve ilçe müftülerine evlendirme yetkisi verileceğini belirten Beytaş, "Bu yasa tasarısı erken ve zorla yaptırılan evliliklerin önünü açmakla kalmıyor; çocuk tecavüzlerinin, taciz ve istismarın da önünü açıyor. Buradaki asıl niyet tecavüzcünün korunmasıdır. Kadınlar olarak birlik ve beraberlik içinde mücadelemiz ve direnişimiz sürecektir. Kılığımıza, kıyafetimize, bedenimize, emeğimize, yaşam tarzımıza yapılacak her türlü baskı ve dayatmalara izin vermeyeceğiz" dedi. (Kaynak: EVRENSEL)