İHD'den Alperen Ocakları için suç duyurusu

İHD, Alperen Ocakları hakkında suç duyurusunda bulundu. İHD'den yapılan açıklamada Büyük Osmanlı Derneği'nin de suça ortak olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Alperen Ocakları ve Büyük Osmanlı Derneği hakkında suç duyurusunda bulundu.

Alperen Ocakları'ndan bir grup İsrail'in Mescid-i Aksa'da getirdiği kısıtlamaların ardından İstanbul'da sinagoga saldırı düzenlemişti. İHD'den suç duyurusuna ilişkin yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Alperen Ocakları ve Büyük Osmanlı Derneği , Türkiyeli Yahudilerin ibadethanelerine saldırarak, tehdit ederek suç işlemiş ve Türkiye’nin Müslüman çoğunluğunu da suça teşvik etmiştir. Yaptıkları, uluslararası hukuka göre, Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası anlaşmalara göre ve ulusal hukuka göre de açıkça suçtur."

İHD'nin açıklamasında şu hatırlatmalarda yer verildi: "Alperen Ocakları üyeleri, 21 Temmuz 2017’de Neve Şalom Sinagogu önünde gösteri yaptılar, ibadethanenin kapısını taşladılar, tekmelediler ve örgütlerinin İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, İsrail’in Mescid-i Aksa’da aldığı önemleri kast ederek, 'Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de sizin burada ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak, yarın da geliriz. Buradan içeriye giremezsiniz. Siyonist, terörist İsrail devleti unutmasın ki, Abdülhamit Han'ın torunları yaşıyor ve bir gece bütün mabetlerinizi kuşatırız, kimse ibadet yapamaz' dedi."

'BİRDEN FAZLA SUÇ İŞLENDİ'

Alperen Ocakları'nın ibadethanenin taşlanması, tekmelenmesi gibi fiziki saldırıların yanı sıra tehdit içeren bu sözlerle birden fazla suç işlediğini savunan İHD, açıklamasında şunlara yer verildi:

"Bu sözlerle Türk Ceza Kanunu’nun tehdidi yasaklayan 106 maddesi, nefret ve ayrımcılığı yasaklayan 122. maddesi, dini inancın yerine getirilmesi ve ibadetin tehdit yoluyla engellenmesini yasaklayan 155/2 maddesi ve halkın bir kesimini diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa sevk edilmesini yasaklayan 216. maddesi alenen ihlal edilmiştir. Yapılan, Türkiye’nin taraf olduğu ve ulusal hukuka üstünlüğünü kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesine göre de suçtur."

'SUÇA TEŞVİK NİTELİĞİ KANITLANDI'

"Bu sözlerin suça teşvik niteliği, ertesi gün 22 Temmuz’da kanıtlanmıştır" ifadesine yer verilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu gösteriden cesaret alan Büyük Osmanlı Derneği adındaki örgüt üyeleri Balat’taki Ahrida Sinagogu önünde toplandılar ve sinagog önüne X-Ray cihazı koyarak İsrail güvenlik yetkililerinin Mescid-i Aksa girişine yerleştirdiği metal detektörleri protesto ettiler. Bu eylemle de Türkiyeli Yahudi cemaatinin korkusuzca ve özgürce ibadet etme hakkı ihlal edilmiştir. Dernek başkanı Bayram Demir, 'Müslümanlar orada rahatça özgürce ibadetlerini yapabilmeli. Biz yıllarca iç içe yaşamış, yıllarca onlara İslam’ın hoş görüsünü, saygısını, merhametini göstermiş bir milletiz. Aynı hoşgörü, merhamet ve saygıyı İsrail’den bekliyoruz' demiştir."

'İSRAİL'İN POLİTİKALARINDAN SORUMLU TUTULAMAZLAR'

Türkiye Yahudilerinin İsrail’in mevcut yönetiminden sorumlu olmadığı belirtilen İHD açıklamasında şöyle denildi: "Herhangi bir TC yurttaşı, nasıl başka bir ülkenin politikaları nedeniyle cezalandırılamaz, ya da ondan söz konusu ülkeyi lanetlemesi talep edilemezse, Türkiye cumhuriyeti yurttaşı Yahudilere de İsrail’in edimleri nedeniyle hakaret, tehdit yöneltilemez, onlardan yurttaşı olduğu ülkeye sadakatini kanıtlaması talep edilemez. Bu ilkeye uymamak suçtur." (HABER MERKEZİ)