Alperen Ocakları bunları nasıl yapabiliyor?

Neve Şalom Sinagogu'na yönelik perşembe günü yapılan saldırı ile gündeme gelen Alperen Ocakları hakkında henüz bir soruşturma başlatılmadı. Daha önce Onur Yürüyüşü'ne yapılan tehdit nedeniyle Alperen Ocakları hakkında suç duyurusunda bulunan İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, grubun bu kadar rahat davranmasında hükümetin payının yüksek olduğunu belirtiyor, "Şiddet çağrıları yapan, ırkçılık yapan ve antisemitizm yapan bu gruba hiçbir şekilde engel olunmadı.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son iki yıldır Onur Yürüyüşü'ne yönelik olarak 'yürütmeyiz' tehdidiyle hatırlanan Alperen Ocakları, önceki akşam Neve Şalom Sinagogu'na yaptığı 'ibadet yaptırmayız' saldırısı ile gündeme geldi. Bu olaya gelinen süreç, ilk olarak 14 Temmuz günü Mescidi Aksa'da üç Filistinlinin yaptığı saldırı ile başladı. Olayda bu üç kişinin yanısıra 2 İsrail polisi de öldü. İsrail makamları ise yanıt olarak Mescidi Aksa'ya girişleri kapattı. Daha sonra 'sınırlı sayıda' girişe izin verileceği açıklansa da bu söz tutulmadı ve Müslümanların ibadet yapması engellendi. Tansiyon giderek yükseldi ve dün cuma namazı sonrası 3 Filistinli İsrail polisi tarafından öldürüldü. Dünkü son olaydan bir gün önce İstanbul'da düzenlenen saldırıda ise hedef Neve Şalom Sinagogu oldu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARININ İBADETHANESİ

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilere ait bir ibadet mekanına yönelik taşlı ve tekmeli saldırı öncesinde yapılan Alperen Ocakları adına yapılan açıklamada ise, "Burada ibadet yaptırmayız" tehdidinde bulunuldu. 500 yıldır bu topraklarda yaşayan Yahudilerin kanunlara ve azınlık haklarına uygun bir şekilde ibadet yapılan, üstelik daha önce bombalı saldırıya da uğramış bir ibadethanesine yönelik bu saldırıyla ilgili yetkili makamlardan gelen tek açıklama ise dün Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı 'vatandaşlarımız, Müslümanlar soğukkanlı olsun' çağrısı oldu. Herhangi bir yasal takibat ya da soruşturma ise başlatılmadı. Ancak Alperen Ocakları için bu yeni bir durum değil. Geçmişte de benzer olaylar için soruşturma açılmadı. Topkapı Sarayı Müzesi baskını, 2009 yılında Ankara'da eylem yapan işçilere saldırı, Rusya Başkonsolosluğu sanılarak Hollanda Konsolosluğu önünde yapılan protesto eyleminde binaya yumurta atılması, Onur Yürüyüşü'ne yönelik tehditler ve fiziki müdahaleler bunlardan bazıları.

'YAHUDİ CEMAATİNE KORKU SALINIYOR'

Tek dava ise geçen yıl yine Onur Yürüyüşü'ne yönelik tehdit açıklamasını yapan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında açıldı. Bu davanın açılmasını sağlayan suç duyurusunda bulunan İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, Alperen Ocakları ile ilgili hemen hiç yasal takibat yapılmamasını 'korunuyorlar' diyerek açıklıyor. Sinagog saldırısına da tepki gösteren Keskin, “Bu yapı açıkça yönetim tarafından korunuyor. Bütün toplum için de tehdit oluşturuyor. Yaptıkları şey aslına bütün Yahudi cemaati için yeni bir korku salınması halidir” dedi.

Sinagoga tehdit: İbadet yaptırmayızSinagoga tehdit: İbadet yaptırmayız

'HİÇBİR ZAMAN CEZALANDIRILMAYAN BİR ÖRGÜTLENME'

“Alperen Ocakları'nı açık bir şiddet örgütü olarak değerlendirmek lazım” diyen Keskin şunları söylüyor, “Tamamen hükümet tarafından desteklenen ve bugüne kadar yaymaya çalıştıkları şiddet fikri hiçbir zaman cezalandırılmayan bir örgütlenme” diyerek şöyle devam etti: “Daha önce Onur Haftası için 'kan dökecekleri'ne kadar varan açıklamalar yaptılar. Geçen yıl suç duyurusunda bulunduk ve bir dava açıldı. Ancak duruşmaya bile katılmadılar. Bu davada yargılanan aynı kişi önceki gün bu sefer sinagog önüne giderek yine açık şiddet fiili çağrıştıran tehditlerde bulundu. İnsan hakları savunucularından iki kişi yan yana geldiklerinde tehlike olarak görülürken bu kadar şiddet çağrıları yapan, ırkçılık yapan ve antisemitizm (Yahudilik dinine, ırkına, kültürüne veya milletine karşı duyulan düşmanlık) yapan bu gruba hiçbir şekilde engel olunmadı.”

Sinagoga taş atıp tekmeleyerek duvarlarına yazılar yazan gruba ilişkin olarak Keskin, “Dün yaptıkları şey aslında bütün Yahudi cemaati için yeni bir korku salınması halidir. Bu insanlar yazar Rıfat Bali'nin deyimiyle 'görünmez' olmayı seçmişler. Yani o kadar çekiniyorlar ki görünmez olmayı seçmişler. İnsanların ibadethanelerine dahi böyle bir saldırıyı yapabiliyorsa bir grup açıkça ortada bir korunma var demektir” diye konuştu.

500 yıllık vatandaşa 'ibadet yaptırmayız' tehdidi!500 yıllık vatandaşa 'ibadet yaptırmayız' tehdidi!

Daha önce yaşanan saldırı ve tehdit olayları...

İŞÇİLERE SALDIRI: 2009 yılında İzmir Karşıyaka Belediyesi'nde işten çıkartılan Kent A.Ş. işçileri Ankara'ya yürüdü. Abdi İpekçi Parkı’na kamp kuran işçilere Alperen Ocakları'ndan getirildikleri belirtilen bir grup saldırdı. Olayda 2 kişi yaralandı.

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ BASKINI: Topkapı Sarayı Müzesi'nde 12 Temmuz 2009'da dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret’in verdiği konserde 'şarap içileceği' yönünde hükümete yakın bir gazetede çıkan haberin ardından Alperen Ocakları etkinlik alanına gitti. Konser afişleri yırtılırken etkinliğe izin verilmeyeceği tehdidinde bulunuldu. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Türkiye’yi geriye götürmek isteyen zavallıların bu tür saçma girişimlerine kimse müsaade etmeyecektir” açıklamasını yaparken Biret, “Müziğin birleştirici ruhu zedelendi” dedi.

alperenler istanbul .

RUSYA YERİNE HOLLANDA'YA YUMURTA: Ülkü Ocakları ve Alperen Ocakları'na bağlı bir grup Rusya'nın Suriye'nin kuzeyindeki Bayırbucak Türkmenleri'nin bulunduğu bölgedeki şehirlere yaptığı hava operasyonlarını 21 Kasım 2015 tarihinde protesto etmek istedi. Ancak gruplar Rusya Başkonsolosluğu yerine Hollanda Konsolosluğu'na yürüdü ve yumurta attı. Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom bunun üzerine Twitter'den fotoğraflı bir paylaşım yaparak şunları söyledi: “Kızgın eylemciler hata yaparak Rusya değil Hollanda konsolosluğuna yumurta attı.”

rusya hollanda .

2016 VE 2017'DE ONUR YÜRÜYÜŞÜ'NE TEHDİT: Alperen Ocakları basın açıklaması yaparak 26 Haziran 2016 tarihinde Taksim'de yapılması planlanan LGBT yürüyüşüne açıkça 'yürütmeyiz' tehdidinde bulundu. Bunun üzerine, İnsan Hakları Derneği (İHD), Spod LGBTİ ve İstanbul LGBTİ Haftası Komitesi’nin yanı sıra birçok kişi tehdit ve ardından gelen Valiliğin yasaklama kararı hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında hazırlanan iddianamede, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan cezalandırılması istendi. Geçtiğimiz Mayıs ayında görülen ilk duruşmaya ise Mican gelmedi ve hakkında bir sonraki duruşmaya zorla getirme kararı çıkartıldı. Ancak aynı olay 2017 yılında yapılması planlanan Onur Haftası etkinliklerinde de yaşandı. Alperen Ocakları bu yürüyüş için de, 'Valilik yürüyüşe izin verse de biz vermeyeceğiz' tehdidinde bulundu ardından yine İstanbul Valiliği'nin yasaklama kararı geldi.

Alperen Ocakları İl Başkanı Ahmet Mican 2016'daki Onur Yürüyüşü için; "Biz şimdi uyarıyoruz. Önceden olacakları bildirdik, bundan sonra olacakların sorumlusu biz değiliz" demişti. Alperen Ocakları İl Başkanı Ahmet Mican 2016'daki Onur Yürüyüşü için; "Biz şimdi uyarıyoruz. Önceden olacakları bildirdik, bundan sonra olacakların sorumlusu biz değiliz" demişti.

SİNAGOGA SALDIRI: Ve son olarak Alperen Ocakları'nın hedefi bir ibadethane oldu. Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu’nun önünde basın açıklaması yaptıktan sonra gruptakiler sinagogun kapılarını tekmeledi ve taş attı, duvarlara yazılar yazdı. Bu olayla ilgili de henüz bir soruşturma açılmadı.