Darbe sanıkları duruşmada kulaklarını tıkadı

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele baskın düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bazı sanık askerler Fethullah Gülen'e yönelik eleştiriler dile getirilirken kulaklarını tıkadı. Duruşmaya katılan Erdoğan'ın avukatı Aydın ise mahkemenin vereceği kararın Gülen'in iadesinde etkili olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz gecesi saldırı düzenlenmesiyle ilgili davanın duruşmasına devam edildi.

Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 1’i firari 37 darbeci askerin de aralarında bulunduğu 44’ü tutuklu 47 sanık yargılanıyor.

Bugünkü duruşmada sanık darbeci askerler ile avukatlarının taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı ve tüm talepleri reddetti.

'FETÖ DEMOKRATİK YOLLARLA İKTİDARA GELMEYE ÇALIŞMADI'

Mahkemenin talepleri reddetmesinden sonra mağdur avukatları söz aldı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın konuştu. Aydın, şunları söyledi: "FETÖ mensuplarının devletin kademelerine sinsice yerleştikleri açıktır. FETÖ bütün ünü faaliyetlerini gizli olarak yürüten, kişilerin mahrem bilgilerini toplayan örgütün menfaati için kullanır. Amaçları anayasadaki gibi demokratik yöntemlerle iktidara gelmek olmadı, kaos ortamı yaratıp iktidara gelmek olduğu ortada. Emniyet, TSK gibi kuvvet kullanma organlarıyla, öldürme yaralama gibi olayları gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişiminde ve açılan davalarda verilen savunmalarda bizzat ortadadır. Örgüt sonunun geldiğini anladı, bunu önlemek için devlet içindeki elemanlarını harekete geçirdi. Son ve en önemli kozunu ortaya koydu darbe girişiminde bulundu. Bunun artık terör örgütü olduğu halkın gözünde ortaya çıktı."

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın başta olmak üzere mağdur avukatlarının sunumları sırasında bazı sanıklar arasındaki bazı darbeci askerler Gülen'le ilgili eleştireler dile getirilirken kulaklarını kapattı.

'DARBE SUÇU GÜLEN’İN İADESİNİ ENGELLEYEBİLİR'

Duruşmaya verilen arada basın açıklaması da yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, hem duruşmaya hem de sanıkların durumlarına yönelik tespitlerde bulundu. Sanıklar hakkında da tek tek suçlamalarda bulunup karıştıkları olayları anlatacaklarını söyleyen Aydın, şöyle devam etti:

"Sanıkların ifadelerinde dikkat çeken durum var. Darbe girişimi cezası itibariyle Cumhurbaşkanı’na suikast kadar ağır. Darbe suçu genelde siyasi suç olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Fethullah Gülen’in darbeden sorumlu olması ilgili devletler tarafından siyasi suç sayılıp iadesi hukuken engel görülebilir. Ama Cumhurbaşkanı’na suikast suçu hiçbir şekilde uluslararası anlaşmalara ve ABD ile aramızdaki ikili anlaşmalarda da iade talebi hukuken reddedilemeyecek bir suçtur. Dolayısıyla sanıkların (suikast suçunu kabul etmemeleri) bunun üzerinde bu oranda önemli durmaları Fethullah Gülen’in iadesini engellemeye yönelik bir örgütsel dayanışma olduğu sonucu ortaya çıkartıyor." (HABER MERKEZİ/DHA)