'O gece darbe oluyor, adamlar da pişpirik oynamıyor'

15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele düzenlenen saldırıyla ilgili davada, sanıkların savunmaları devam ediyor. Sanık astsubay Serkan Elçi, polislerin hazırlık yaptığını söyledi ve Neye hazırlarmış efendim bunlar" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ, "O gece darbe oluyor, adamlar da çay içip pişpirik oynamıyor herhalde" karşılığını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı düzenlenmesiyle ilgili davaya devam edildi. Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 sanık yargılanıyor.

Dün, cezaevi ring aracından inmek istemeyip güçlük çıkartan Harun Gülmez, Şükrü Seymen ve Gökhan Şahin Sönmezateş, özel hazırlanmış cezaevi minibüslerinde mahkemeye götürüldü.

MAK timinde görevli sanık astsubay Serkan Elçi, bazı tanıkların olaya ilişkin ifadelerini kabul etmediğini söyledi. Elçi, başka bir adli tıp uzmanının da bilirkişi olarak dinlenmesini talep etti.

'NEYE HAZIRLANMIŞ BUNLAR?'

155 kayıtlarına da değinen Elçi, "Biz inmeden, bir polisin aradığı 155'e verdiği 'Gelen helikopterler dolaşıyor' şeklindeki ihbara, 155'de görevli polis 'Her şeye vakıfız, hazırlıklarımız tamam' diye yanıt veriyor. Neye hazırlarmış efendim bunlar" dedi. Mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ da "O gece darbe oluyor, adamlar da çay içip pişpirik oynamıyor herhalde" diye yanıt verdi.

'BİZ TELEVİZYON PROGRAMLARINA BAKMAYIZ'

Bir televizyon programında 15 Temmuz ile ilgili hazırlanan belgeselde yanlış bilgiler olduğunu öne süren Serkan Elçi'ye mahkeme başkanı Baştoğ bu kez de, "O bir program. Biz onlara bakmayız biz dava dosyasına bakarız" şeklinde karşılık verdi.

ESKİ KOMUTANLARINI SUÇLADI

Tutuklu sanıklardan SAT görevlisi Yüzbaşı Haldun Gülmez de savunma ve talep konuşmasında SAT Komutanı Albay Turan Ecevit'e yönelik suçlamalarda bulundu. Turan Ecevit'e, 15 Temmuz günü neler yaşandığını soramadıklarını anlatan Gülmez'e, mahkeme başkanı Baştoğ, "15 Temmuz sırasında İstanbul'da yaşananlar bizim konumuz değil. Onun için o soruyu sormadım" dedi.

Yargılamada suçsuz olduğunu ispat etmek zorunda olduklarını belirten Haldun Gülmez, şunları söyledi:

"Bize görevi veren Özay Cöder'di. Bize SAT Komutanı Turan Ecevit'in emrini ilettiğini, tüm personelin katılımıyla operasyon yapılacağını ifade etti. Operasyon detaylarını bilmiyorum ve bana söylenmedi. Buradaki ifadesinde de 'Turan Ecevit'in söylediği bir operasyon emrini vermedim' dedi. Ecevit ayrıca, benim o gün itibariyle onun emrinde olmadığımı, beni o gece aramış olabileceğini ya da aratmamış olabileceğini söyledi. Özay Cöder'i de 15 Temmuz günü görmediğini, Özay Cöder'in SAT komutan vekili olup olmadığını da hatırlamadığını söyledi. Tüm bunlar tanığın çelişkilerini gösteriyor."

'ÜSLUBUNA DİKKAT ET, MAHKEMEDESİN'

Gülmez'in eleştirilerini sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ, "Tekrar tekrar aynı şeyleri söylüyorsun. Gelen kişiler, tanıktır. Sanık gibi sorgulamaya çalışıyorsunuz. Algı oluşturmaya çalışmayın. Sorulara yanıt verip vermemek onun takdiridir. Mahkeme huzurundasınız üslubuna dikkat et" dedi.

Haldun Gülmez, ifadesinin devamında, listedeki kişilere işkence yapıldığını iddia etti. Gülmez, "Bilmediğiniz yazmadığınız bir listedeki kişileri birliğe çağıramazsınız, Bu da bende şüphe uyandırıyor. Listedeki herkesin FETÖ'cü olduğunu varsayarsak, kendisi de FETÖ'cüdür. Bu listeyi neye göre hazırlamıştır. Ama FETÖ'cü kimliğini gizlemek için yapacağı inkarın yetmeyeceği için o listedeki kişileri çağırıp işkence yapıp polise teslim etmiştir" ifadelerini kullandı.

'KENDİNİZİ ŞARTLANDIRMIŞSINIZ'

Gülmez, başka biri tanıkla ilgili uygulamayı da eleştirince mahkeme başkanı Baştoğ bir kez daha araya girdi ve şöyle konuştu:

"Çoğu zaman uyukluyorsunuz, kendi aranızda konuşuyorsunuz. Belki de konuştuğum sırada uyukladın. Benim söylediğimi anlamamışsın. Kendinizi şartlandırmışsınız. Kalkıp 'başkana giydirelim, sıkıştıralım' diyorsunuz. Ama biz dosyaya vakıfız. Kendi yönünden bakıyorsun ama biz kendimiz için ne gerekliyse ona bakıyoruz. Biraz sabırlı olursan neden keşfe çıkmadığımızı, kararımızda açıklayacağız " dedi.

Duruşmada tutuklu sanıklar ve avukatları yargılamaya ilişkin taleplerde bulundu. Mağdurlar adına da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan, taleplerini iletti. Çokan, "Toplanan kanıtlar, dinlenen tanık beyanları, iletişim kayıtları, otopsi raporları, biyolojik raporlar ve kanıtlar, olayın yeterince aydınlandığını ortaya koymaktadır. Tahkikat talepleri dosyayı sürüncemede bırakmak, uzatmak için yapılan taleplerdir. Bunlardan dolayı taleplerin reddine karar verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Ali Cenk Düzgün de dinlenen tanıklar, bilirkişi raporu, duruşmada dinlenen bilirkişinin beyanları ve diğer delillerle dava konusu olay yeterince açıklığa kavuştuğundan, sanıkların kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin, sanıkların hukuki durumlarının değiştirecek mahiyette olmadıkları anlaşıldığından aynı ayrı reddine ve aynı gerekçeyle gelmeyen yazı ve talimat şartlarının beklenmesinden vazgeçilmesine karar verilmesini istedi. Düzgün Memur Sen'in davaya katılma talebinin de reddini talep etti.

Mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı yarına erteledi. (MUĞLA/DHA)