Tansu Çiller: Mesut Yılmaz omuzlarını göstererek bunlar istiyor dedi

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat davasında ifade verdi. Kendisine Başbakanlık teklif edildiğini söyleyen Çiller, "Yılmaz'a, 'Kim istiyor bunu' diye sorduğumda omuzlarını göstererek, 'Bunlar istiyor' dedi" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tansu Çiller, 28 Şubat davasında "mağdur" sıfatı ile ifade verdi. Dönemin Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, kendisine başbakanlık teklif eden Mesut Yılmaz'ın omuzlarını göstererek (askerleri kastederek) "Bunlar istiyor" dediğini iddia etti.

28 Şubat davasına ilişkin 103 sanığın yargılandığı dava kapsamında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde mağdur sıfatıyla ifade verdi. Sabah saat 10.00 sıralarında başlayan Çiller'in ifadesi, saat 17. 45 sıralarında tamamlandı.

Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 103 sanığın yargılandığı davaya, önceki duruşmada zorla getirilme kararı verilen Tansu Çiller, İstanbul'dan SEGBİS aracılığıyla katıldı. Yaklaşık 3 saat, 28 Şubat dönemini anlatan Çiller, öğle saatlerinde verilen bir saatlik aranın sonrasında önce sanık avukatları, ardından müşteki avukatları ile sanıkların sorularına yanıt verdi.

'REDDETMEMİN NEDENİ MİLLİ İRADE OLMAMASIDIR'

Bir müşteki avukatı Çiller'e, dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kendisine başbakanlık teklif ettiği ve omuzlarını göstererek 'bunlar istiyor' dediği yönündeki iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Çiller, şu cevabı verdi:

"Bir siyasi parti genel başkanının en önemli hedefi Başbakan olmaktır. Bizim hakkımızken Cumhurbaşkanı Demirel görevi Mesut Yılmaz'a veriyor. Yılmaz ise 'Bu defa sıra sizde, benim Başbakan olmak gibi bir isteğim yok' diyor. Yanımızda da Hasan Ekici var. Yılmaz, 'Bizim olmamızı istiyorlar' diyor. Bunu reddetmemin tek nedeni milletin iradesi olmamasıdır. Bu şiddetle, cebirle çevrilmiş bir iradeydi. Bu darbenin hükümetiydi. Yoksa hiç bir genel başkan iktidar olmayı reddetmez. Yılmaz'a, 'Kim istiyor bunu' diye sorduğumda omuzlarını göstererek, 'Bunlar istiyor' dedi. Ben de 'Milli iradenin olmadığı hiçbir yerde olmam' dedim. DYP'nin parçalanmaya gitmesine rağmen demokrasinin yanında yer aldık. Netice itibariyle bizim o gün kabul edip yapmadığımız her şey icra edilmiştir" diye cevap verdi.

Çiller bir soru üzerine de, REFAHYOL hükümetinin askeri baskı olmasaydı yıkılmayacağını ve iki parti arasında son derece uyumlu bir ilişki olduğunu belirtti.

Tansu Çiller 28 Şubat davasında ifade verdiTansu Çiller 28 Şubat davasında ifade verdi

'DEMİREL'İN SÖZLERİ MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA DARBE KORKUSU YARATTI'

Çiller, "Demirel'in 'asker ayakta, askeri darbe başka bir şeye benzemez' sözlerini darbe tehdidi olarak algıladınız mı?" sorusuna ise, "Ben Sayın Cumhurbaşkanının, daha önce darbe görmüş biri olarak samimi davrandığını çok gördüm. Ancak zaman zaman bizim beklediğimiz demokrat kimliğini bir kenara koyduğunu da gördüm. Bunu üzüntü ile ifade ediyorum. Bu sözleri milletvekilleri üzerinde bir darbe korkusu yarattı" şeklinde yanıt verdi.

'BU MESAJ SAYIN ERBAKAN'A GELDİ'

"Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanını emekli etme tasarısı sonrası size 'Biz Yunan Genelkurmay Başkanına benzemeyiz' şeklinde mesaj gönderildi mi?" sorusuna Çiller, şu cevabı verdi: "Hayır bana böyle bir mesaj gelmedi. Bu mesaj Sayın Erbakan'a geldi. O'na, 'Çiller bizi emekli etmeyi düşünüyor. Sayın Çiller bunu yapar ama Cumhurbaşkanı bunu imzalamayacak' şeklinde mesaj gönderiyorlar."

SANIKLAR, TUTUKLANAN ESKİ SAVCININ GÖSTERDİĞİ BELGELERİ SORDU

Sanıklardan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Çetin Doğan ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Çiller'e çeşitli sorular yöneltti. Sorulardan bir çoğu tekrar olduğu gerekçesiyle mahkeme başkanı tarafından Çiller'e yöneltilmedi. Bu nedenle zaman zaman mahkeme başkanı ile sanıklar arasında tartışmalar yaşandı.

Doğan ve Bir, Çiller'e, soruşturmayı açan ve yürüten FETÖ tutuklusu eski savcı Mustafa Bilgili'ye 2012 yılında verdiği ifadenin ardından yaptığı açıklamaları sordu. Çiller'e açıklamalarında bahsettiği, savcının kendisine gösterdiği belgelerin sahte olup olmadığını, belgelerde kimin imzası olduğunu ve bütün değerlendirmelerini bu belgelere dayanarak mı yaptığı yönünde sorular yöneltti.

Çiller ise savcının kendisine birçok belge gösterdiğini, o anda belgelerin sahte olup olmayacağını anlamasının mümkün olmadığını ve değerlendirmelerinin hiçbirinin bu belgelere dayanmadığını belirtti.

CİNDORUK SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Çiller, "DTP'yi (Demokratik Türkiye Partisi) Hüsamettin Cindoruk'a askerler mi kurdurdu?" yönündeki soruya, "Ayrıntılı bilgim var ama cevap vermek istemiyorum" diye yanıt verdi.

Çiller'in saat 10.00'da başlayan ifadesi, saat 17.45 sıralarında tamamlandı. (ANKARA/DHA)