Reina saldırısının firarisi Moskova’da şarap eğitimi almış

Reina katliamı öncesinde saldırgan Abdulkadir Masharipov’a silah veren IŞİD firarisi İbrahimjon Asparov 2016 yılında bir süre Türkiye'de yaşamış. Asparov IŞİD'e katılmadan önce 6 yıl boyunca Moskova’da teknolojik şarap eğitimi almış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reina katliamı firarisi İbrahimjon Asparov'a dair bilgiler ortaya çıktı. IŞİD’in Orta Asya’daki katılımcılarından olan Asparov 6 yıl boyunca Moskova’da teknolojik şarap eğitimi almış ve 2016 Şubat ayında Türkiye’de saklanmış. Reina katliamının firari şüphelisi IŞİD sanığı İbrahimjon Asparov’un Danimarka’da tutuklandıktan sonra serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Haberin ardından Danimarka basınının yaptığı araştırmalarda, Asparov’un da IŞİD’in Orta Asya’dan getirdiği militanlardan biri olduğunu bildirilmişti.

'RUS YEMEKLERİ YAPIYORDU'

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre, Asparov 2014 yılı 26 Haziran’ında Danimarka gazetesi Vejle Amts Folkeblad’e bir röportaj verdi. Bu röportajda kendisiyle ilgili özel bilgiler paylaştı. Buna göre 1976 Özbekistan doğumlu olan Asparov, Özbekistan Andicanlı. Özbekistan’da bir lokantada aşçıydı. Özellikle Rus yemekleri yapıyordu çünkü, daha önce Moskova’da bir lokantada çalışmıştı. Moskova Üniversitesinde 6 sene Teknolojik Şarap Eğitimi (Technological Wine Production) okudu.

Mayıs 2005’de İslam Kerimov’a karşı ayaklanmaya katıldığı için Özbek polisi tarafından tutuklandı. Kendi anlatımına göre tutuklanışının nedeni Özbek polisin Andican protestolarına katılanlara yaptığı muameleyi video kaydına almış olması. Asparov röportajda “Rejim bütün gazetecileri terörist olmakla suçluyordu. Herkesi içeri atıyordu. Benim yaklaşık 30 meslektaşım vardı. Fakat sadece ikisinin bugün nerede olduğunu biliyorum. Bazıları büyük ihtimalle vurulmuştur veya hapse atılmıştır” diye anlattı.

Asparov aynı yıl Özbek polisinden kaçıp Kırgızistan’a kaçtı. Oradan da 2008 yılında Danimarka’ya geldi. 2011 Haziran ayında Danimarka’da bir dil okulundan mezun olduğunu anlatan Asparov, değişik lokantalarda çalıştığını söyledi. Ropörtajda Danimarka’da Özbek polisin onu arayıp, ülkeye tekrar geri dönmeye ikna etmeye çalıştığını anlatan Asparov’un üç oğlu ve bir kızı olduğu, eşinden ayrıldığı da belirtildi.

‘BENİ BULAMAYACAĞIN BİR YERDEYİM’ 

Danimarkalı gazeteciler Asparov’un yaşadığı yere de gitti ve onu tanıyanlarla konuştu. Bir arkadaşı Şubat 2016’da Danimarka’yı terk edip Türkiye’ye gittiğini, kendisine yazışma programı Viber’den ulaşmaya çalıştığını anlattı. Arkadaşı Asparov’un kendisine “Beni bulamayacağın bir yerdeyim” dediğini anlattı. Türkiye’ye Danimarka’da kullandığı Volkwagen CC marka arabasını götürdüğünü anlatan arkadaşı, Reina saldırısında Asparov IŞİD’e katıldıysa ya da bir rolü varsa da şaşırmayacağını anlattı. Asparov’un son dönemde daha da radikalleştiğini söyledi.