MGK: Referandum kararı uygulanamaz

Bugün toplanan ve 6 saat süren MGK sonrası açıklanan bildiride Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yapacağı bağımsızlık referandumuna tepki gösterildi. Bildiride referandum 'vahim bir hata' olarak nitelendirildi ve bu girişimin "istenmeyen sonuçlar doğuracağı" ifadesine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Beştepe'de saaat 12.16'da başlayan toplantı 6 saat sürdü.

MGK sonrasında yapılan yazılı açıklamada "Güney sınırlarımıza yönelik Suriye ve Irak'tan kaynaklanan bir tehdidin tespiti ile taciz ve saldırı vuku bulması halinde, uluslararası hukuk çerçevesinde gereğinin yapılmaya devam edileceği, Türkiye'nin sınırları boyunca bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceği, PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin, diğer bir terör örgütü DAEŞ ile mücadelesi ileri sürülerek meşrulaştırılamayacağı bir kez daha vurgulanmıştır" denildi.

ABD'NİN YPG'YE VERDİĞİ SİLAHLAR

Bildiride ABD'nin YPG'ye silah vermesi ise şu ifadelerle eleştirildi: "Bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG terör örgütüne verdiği silah ve mühimmatın PKK terör örgütünde ele geçiriliyor olması, Türkiye'nin, bunların farklı isimler altında gözükse de aslında aynı örgüt olduğu konusunda ısrarla ortaya koyduğu ikaz ve itirazındaki haklılığını bir kez daha teyit etmiştir. Terör örgütlerine karşı sergilenen çifte standart terk edilmeden, bölgenin huzur ve güvene kavuşmasının mümkün olamayacağının altı çizilmiş, uluslararası topluma, terörle mücadelede ortak bir anlayış birliğine varılması için verilen taahhütlere uyulması konusundaki çağrımız tekrarlanmıştır."

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı kararlaştırdığı bağımsızlık referandumu da MGK bildirisine giren konular arasındaydı. Bu konuda şu ifadelere yer verildi: "Irak Kuzeyi Bölgesel yönetiminin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı, bu teşebbüsün vahim bir hata olduğu ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı belirtilmiştir. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesinin bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refah tesis edilebilmesine bağlı olduğu değerlendirilmiştir."

MGK bildirisinde olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının tavsiye edildiği de belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler YPG referandum PYD mgk