Avukat Demir: HDP için 'acil' kodu yok

AİHM, aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 12 HDP'li hakkındaki başvuruyu internet sitesinde yayınladı. Konu medyaya 'acil gündeme koduyla alındı' diye yansıyınca avukat Ramazan Demir'den yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP yöneticileri adına başvuru yapan Avukat Ramazan Demir'in dava başvurusunu dün sitesinde yayınladı. 30 Haziran'da 'acil' çağrısıyla yapılan başvurunun yayınlanmasından ibaret olan konu medyaya 'acil koduyla işleme alındı' diye yansıyınca avukat Demir Twitter'dan açıklama yaparak bu haberi yalanladı. Demir açıklamasında "30 Haziran'da devletten istenen savunma bugün AİHM'in sitesinde yayınladı sadece, acil kodu ile işleme konuldu diye bir şey yok" dedi.

AİHM başta HDP yöneticilerine yönelik tutukluluk kararının yasallığı olmak üzere Türk hükümetinden istediği savunmada aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 12 HDP'li hakkındaki geçici tutukluluk karar ve koşullarının yasallığı ve bu koşulların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumu konusunda Türk hükümetine bir dizi soru yöneltmişti.

AİHM, Demirtaş ve tutuklu vekiller için Türkiye'den savunma istediAİHM, Demirtaş ve tutuklu vekiller için Türkiye'den savunma istedi

'ANAYASA MAHKEMESİ NEDEN KARAR ALMIYOR?'

Mahkemenin yönelttiği sorular arasında, geçici tutukluluk kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne itiraz aşamasının, özellikle de Anayasa Mahkemesi’nin bu itiraza yanıt vermekte gecikmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olup olmadığı da var. HDP üyeleri adına AİHM’ye başvurular bu yıl mart ve nisan aylarında yapılmıştı. AİHM iç tüzüğünün 41’inci maddesi temelinde yapılan başvuruların Mahkeme tarafından "öncelikli dosya" olarak ele alınıp "ivedilikle incelenmesi" talebinde bulunulmuştu.

Etiketler HDP aihm başvuru acil