15 Temmuz sonrası nerelerin adı değişti?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul'da çok sayıda yerin adı değişti. Kentin bir çok noktasına 15 Temmuz gecesi darbeye karşı çıkarken hayatını kaybedenlerin isimleri verildi. 15 Temmuz'un ardından Boğaziçi Köprüsü ve Kısıklı Meydanı'nın yanı sıra 53 durağın ismi değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmmuz darbe girişimi 1'nci yılında. Geçen 1 yılın ardından İstanbul'da başta darbe girişiminin kilit noktalarından Boğaziçi Köprüsü olmak üzere, 53 durağın ismi değiştirilirken birçok okul ve meydana 15 Temmuz gecesi hayatını kaybedenlerin isimleri verildi. İşte 15 Temmuz ve sonrası İstanbul'da adı değişütirilen yerler...

15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul'daki sembol noktalarından biri Boğaziçi Köprüsü'ydü. 15 Temmuz akşam saatlerinden itibaren bir grup asker Boğaziçi Köprüsü’nün Avrupa yakasına geçişini tanklarla kapattı. darbeye karşı çıkmak için köprüye giden çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın motosikletli eskortluğunu yapan ve o gece özel hareket şube müdürüne eşlik eden Kemal Tosun da vardı.

Başbakan Binali Yıldırım, 25 Temmuz'da Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, “Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü’nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verilmiştir” dedi.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ OTOGARI

Boğaziçi Köprüsü’ndeki isim değişikliğin in ardından 28 Temmuz 2016'da, İstanbul'un en büyük şehirlerarası otogarının ismi de değişti. Metro Holding iştiraklerinden Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş’nin bünyesinde faaliyetlerine devam eden Büyük İstanbul Otogarı’nın ismi ‘İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ olarak değiştirildi.

17 KİŞİNİN İSMİ SARAÇHANE’DE

İstanbul'da 15 Temmuz gecesinin kilit noktalarından biri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binasının bulunduğu Saraçhane'ydi. İBB, 17 kişinin hayatını kaybettiği ve 50'ye yakın yaralı vatandaşın ismini burada yaşatmaya karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, AK Parti grubunun önerisi ve CHP grubunun katılımıyla hazırlanan ve oy birliğiyle kabul edilen raporda, “Şehzadebaşı Caddesi’nin aksının kısaltılarak Haşim İşcan Geçidi üstünden başlayıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden Gençtürk Caddesi kesişimine kadar olan 250 metrelik yolun 15 Temmuz Şehitleri Caddesi olarak isimlendirilmesi uygun görülmüştür” denildi.

KISIKLI MEYDANI VE 4 PARKIN İSMİ DEĞİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminin sembol yerlerinden bir başka yer ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konutunun bulunduğu İstanbul Anadolu yakasındaki Kısıklı Meydanı oldu. 15 Temmuz gecesinde binlerce insan Kısıklı'da toplandı. Üsküdar’daki, adını tarihi Kısıklıçeşme’sinden alan Kısıklı Meydanı’nın ismi 9 Aralık 2016'da AK Parti Üsküdar Belediye Başkanı’nın teklifiyle, 'Milli İrade Meydan'ı olarak değiştirildi.

Ayrıca 4 parkın ismi de değiştirilerek, Ünalan Parkı’na 'Şehit Timur Aktemur' ve Güzeltepe Mahallesi’ndeki Çamlıktepe Parkı’na 'Şehit Halil Kantarcı' ismi verildi. Acıbadem’de yapılacak parka ise, 'Şehit Mete Sertbaş' ve Kirazlıtepe’de yapımı devam eden parka ise 'Şehit Cengiz Hasbal' isimleri verildi.

53 DURAĞIN İSMİ DEĞİŞTİ

İstanbul'da en çok isim değişikliği yapan kurum ise İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) oldu. İETT, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin anısına 53 durağın ismini değiştirdi. Bu duraklar İstanbul'da hayatını kaybedenlerin ikametgahları dikkate alınarak yapıldı. Hayatını kaybeden Yenişafak gazetesi foto muhabiri Mustafa Cambaz'ın ismi de Topkapı durağına verildi.

durak

İsmi değiştirilen bazı duraklar ve yeni isimleri şöyle:

Üsküdar Nato Caddesi - Şehit Kader Sivri

Üsküdar Türkan Sedefoğlu İÖOKL - Şehit Ayşe Aykaç

Üsküdar Sağlık Ocağı Şehit - Onur Ayanoğlu

Sultanbeyli Sinan Camisi - Şehit Vahit Kaşçıoğlu

Çekmeköy Cemre Sokak - Şehit Merve Öztürk

Kartal Köroğlu Caddesi - Şehit Şükrü Bardakçı

Pendik Öğrenci Yurdu - Şehit Burhan Öner

K.Çekmece Altınşehir - Şehit Hakkı Aras

Avcılar Ispartakule Konutları - Şehit Tahsin Gerekli

B.Çekmece Fatih Üniversitesi - Şehit Ömer Halisdemir

Etiketler istanbul isim 15 Temmuz