Firar eden ünlüler: Hoşçakal iki gözüm

Nazım Hikmet, Ahmet Kaya, Yılmaz Güney, Şivan Perwer gibi isimlerin de aralarında olduğu çok sayıda aydın ve sanatçı farklı dönemlerde yurt dışına kaçmak zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de farklı dönemlerde çok sayıda sanatçı ve yazar yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Aldıkları cezalar ya da tehditler nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan sanatçılar arasında Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Cem Karaca, Ahmet Kaya, Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ, Ali Asker, Sadık Gürbüz, Fuat Saka, Şivan Perwer gibi isimler bulunuyor. 

NAZIM HİKMET

Nazım Hikmet, 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinden çıkan Nazım Hikmet polis tarafından sürekli izleniyordu. Nazım Hikmet, 7 Haziran 1951 sabahı, askerlik işini düzeltmek amacıyla Ankara’ya gideceğini söyleyerek evden ayrıldı. Tiyatro yazarı Refik Erduran'ın da yardımıyla küçük bir tekneye binerek 20 Haziran 1951'de Romanya'ya kaçtı. Oradan da Sovyetler Birliği'ne geçti.

YILMAZ GÜNEY

Yılmaz Güney, Endişe filmini çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürmekten tutuklandı. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976'da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beş yıl hapis yattıktan sonra 9 ekim 1981 tarihinde izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevinden yurtdışına firar etti. Yurtdışındayken Yol filmiyle Cannes'da büyük ödülü alan Güney, 1984 yılında mide kanserinden hayatını kaybetti.

CEM KARACA

12 Eylül darbesi sonrası Almanya'ya giden Cem Karaca, uzun süre Bonn'da yaşadı. "Türkiye'ye dön" çağrısı yapılan Karaca, dönmeyeceğini açıklayınca 6 Ocak 1983'te Yılmaz Güney ile aynı gün Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1985'te Karaca, arkadaşı Mehmet Barı aracılığıyla Başbakan Turgut Özal ile görüşerek, ülkeye geri dönme isteğini bildirdi ve Münih'e gelen Özal ile konuştu. Özal'ın olumlu yanıt vermesi ile hukuki işlemler başlatıldı. Yıl sonunda vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat etti. 1987'de de hakkında verilen gıyabi tutuklama kararı kaldırıldı. 29 Haziran 1987'de Cem Karaca, Türkiye'ye döndü.

AHMET KAYA

Magazin Gazetecileri Derneği tarafından 1999 yılında düzenlenen ödül töreninde ‘Yılın en iyi sanatçısı’ ödülünü alan Ahmet Kaya, "Albümümde Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve klip yapacağım” açıklamasını yapınca saldırıların hedefi haline geldi. “Terör örgütüne yardım ve yataklık” iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Kaya'ya 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Cezası kesinleşince Kaya, Fransa'nın başkenti Paris'e yerleşti.

ŞİVAN PERWER

Şivan Perwer, 1970'lerin ortalarında, Türkiye'nin gerilen ortamından rahatsızlık duyduğunu belirterek 1976 Haziran ayında önce Suriye'ye oradan da Almanya'nın Heidelberg kentine gitti. Perwer, Türkiye'yi terk ederken henüz 21 yaşındaydı.

1980 SONRASI

Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ, Fuat Saka, Sadık Gürbüz, Ali Asker'in de aralarında olduğu çok sayıda aydın ve sanatçı 1980 darbesi sonrası yurt dışına çıktı ve uzun süre Türkiye'ye dönemedi.

Sevan Nişanyan yurt dışına çıktı!Sevan Nişanyan yurt dışına çıktı!

Sevan Nişanyan kimdir?Sevan Nişanyan kimdir?