Gözaltındaki Af Örgütü Direktörü İdil Eser: Adalet herkese bir gün gerekir

Gözaltına alınan Af Örgütü Direktörü İdil Eser'den mektup: Adalet herkese bir gün gerekir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükada’da bir otelde toplantı yaparken gözaltına alınan insan hakları savunucularından biri olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser avukatı aracılığıyla bir mektup gönderdi.

Türkiye’deki önde gelen insan hakları kurumlarının yöneticileri ve üyeleri Büyükada’da meslek içi eğitim toplantısı düzenlemiş ve toplantılar sürerken insan hakları savunucularının oteline gelen polis bir ihbar olduğu gerekçesiyle toplu gözaltı işlemi uygulamıştı. Polis, Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyesi Veli Acu ve Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi’yi gözaltına almıştı.

Evrensel'de yer alan habere göre, İdil Eser "İnsan hakları, hukuk ve adalet herkese bir gün gerekir” dedi.

İdil Eser’in mektubu şöyle:

Idil’den...

Uluslararası Af Örgütü'nde yaklaşık bir sene önce direktör olarak çalışmaya başladım. Bu işte çalışmak istememin nedeni, insan haklarına saygı göstermeyen ülkelerin akıbetini tarihsel örneklerden bilmem ve haklar için çalışmanın önemine inanmamdı. Açıkçası, ben başıma gelen hukuki absürtlüğün kimsenin başına gelmemesi için çalışıyordum.

Mağdurun kimliğinden bağımsız olarak insan haklarını savunmak dışında bir suçum olmadı. İnsan hakları, hukuk ve adalet herkese bir gün gerekir. Aziz Nesin'in bile aklına gelmeyecek absürtlükte bir hukuksuzluğun, kabusun içine düştüm ama insan haklarının/doğrunun yanında olmanın huzuru içindeyim. Bu sürrealist tablonun bir linç atmosferine dönüşmeden önce, gerçeğin üzerindeki bulutun kalkacağına, hukukun ve adaletin tecelli edeceğine ve kaldığım yerden çalışmaya devam edeceğime inanmak istiyorum.

İdil Eser,

Uluslararası Af Örgütü

Türkiye Şubesi Direktörü