Baydemir Büyükada'yı sordu: Gözaltıların gerekçesi nedir?

HDP Sözcüsü Baydemir, Büyükada'yı Başbakan Yıldırım'a sordu: Neyle suçlanıyorlar?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Başbakan Binali Yıldırım'a cevaplanması talebiyle 3 ayrı soru önergesi verdi. İstanbul Büyükada’da gözaltına alınan İnsan hakları savunucularını Meclis gündemine taşıyan Baydemir "İnsan hakları savunucuları neyle suçlanmaktadır?" diye sordu.

Baydemir aynı zamanda 'Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'nın açlık grevini ve Harran Üniversitesi'ndeki 'fişleme dosyası' iddialarını da Meclis'e taşıdı.

Öte yandan İstanbul'da 6 gün önce gözaltına alınan insan hakları savunucularının gözaltı sürelerinin 7 gün daha uzatıldı.

'TUTUKLAMALAR HANGİ YASAYA GÖRE SUÇ SAYILMAKTA'

Baydemir'in, Yıldırım'a verdiği önergede şu sorular yer aldı;

İnsan hakları savunucularının gözaltına alınmasının gerekçesi nedir? Bahsi geçen ihbar neye yöneliktir? Kim tarafından yapılmıştır?

İnsan hakları savunucularının gözaltına alınmasından 3 gün önce soruşturma dosyasının savcılara gitmesini neyle açıklamaktasınız?

İnsan hakları savunucuları neyle suçlanmaktadır? Bu suçlamalar ile ilgili hangi deliller elde edilmiştir? Deliller hangi yolla elde edilmiştir?

Bazı basın organlarında insan hakları savunucularına yönelik suçlayıcı haberlere yer verildiği görülmektedir. Henüz gözaltında tutulan bu kişiler hakkında çıkan suçlayıcı haberlere yönelik herhangi bir soruşturma, inceleme başlatılmış mıdır?

'HÜKÜMET, VİCDANINI MI KAYBETTİ?'

Baydemir, işlerine geri dönebilmek için açlık grevinin 126'ncı gününde olan cezaevinde tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın durumunu Binali Yıldırım'a hatırlatarak, "Hükümet vicdanını mı kaybettti?" diye sordu. Harran Üniversitesi’ndeki 124 akademisyene 'fişleme dosyası hazırladığı' iddialarını da Meclis'e taşıyan Baydemir'in hazırladığı önergede "Bahsi geçen dosyaların Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı dosyalara dayanarak ne işlemler yapmıştır?" sorusu yer aldı.