Mitingin matematiği: Kaç kişi vardı?

Adalet Mitingi'ne kaç kişinin katıldığı, hükümete yakın kesimlerin attığı Tweetler nedeniyle polemik konusu oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen yıllarda '2 milyon kişi alıyor' dediği Maltepe miting alanı tamamıyla dolsa da Gökçek'e göre 100 bin, İstanbul Valiliğine göre ise 175 bin kişi vardı... Üstelik valilik, Emniyet kayıtları yerine kendince yaptığı yüzölçümü hesabı üzerinden bu rakama vardı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP’nin 'Adalet Yürüyüşü'nün ardından İstanbul Maltepe’de bugün (9 Temmuz 2017) yaptığı mitinge kaç kişinin katıldığı sosyal medya üzerinde iktidar mensupları ya da yandaşları tarafından polemik konusu oldu.

İlk atak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten geldi. Melih Gökçek, Twitter hesabından şöyle yazdı: “Bak gazetecileri bir daha ikaz ediyorum… Miting alanı 27.500 metrekare, 82.500 kişi alır. Abartan olursa ipliklerini pazara çıkarırım.”

Melih Gökçek bu Tweet’i, sosyal medyada “bağırmak” anlamına gelecek şekilde büyük harflerle yazdı. Altında da daha önce yine CHP mitingiyle ilgili attığı ve “alan dolarsa alacağı 27.500x3=82b500 kişi” yazılı gönderisini paylaştı.

Melih Gökçek ardından sayının 100.000’e ulaştığını kabul etti, ama CHP milletvekilleri Veli Ağbaba ile Eren Erdem’in eski bir AK Parti mitinginin fotoğrafını attığını yazdı.

Mustafa Varank da CHP’li vekillerin eski AK Parti miting görüntülerini paylaştığını öne sürdü, Mehmet Şimşek de bu Tweet’i paylaştı. Cevap ise o paylaşımların gerçek olmadığı, fotoshop ile öyle paylaşmışlar gibi gösterildiğiydi.

İktidar medyasının ünlü kalemlerinden Abdurrahman Dilipak da şu Tweet’i attı:

“Miting alanı 55.000 metrekare. Metrekare başına 4 kişi sıkıştırırsanız 110.000 kişi eder. 1.6 milyon nereden çıkıyor. CHP'nin vaadleri böyle.”

AK Parti Milletvekili Metin Külünk ise sayı vermese de katılımın çok düşük olduğunu öne sürerek, "KK'nın Adalet yürüyüşü shovuna itibar etmeyen, Maltepe miting alanınada gitmeyen CHP'nin tabanına teşekkür ederiz" Tweet'i attı.

Sayılara ilişkin tartışmalara, Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde aynı alanda yapılan bir mitingin sayıları paylaşıldı, iktidar yanlısı medyaya göre o mitinge 2 milyon kişi katılmıştı. Cevabi paylaşımlardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski bir konuşmasıydı. O konuşmaya göre Yenikapı miting alanı 1.5 milyon, Maltepe ise 2 milyon kişi alıyordu.

Yine, Sabah Gazetesi’nin bir manşeti de cevabi Tweet’ler arasındaydı, buna göre Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına 2.5 milyon kişi uğurlamıştı.

En son topa gece yarısı İstanbul Valiliği girdi. Valiliğe göre mitinge 175 bin kişi katılmıştı. Emniyetten alınan sayıların değil de “miting alanının yüzölçümünün” temel alındığı valilik açıklaması şöyle:

“09.07.2017 tarihinde ilimiz Maltepe ilçesindeki miting alanında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen mitingin katılımcı sayısı ile ilgili çeşitli basın yayın organlarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü kaynak gösterilerek bazı değerlendirmelerde bulunulmuştur. Miting alanının yüzölçümü dikkate alınarak yapılan inceleme ve ölçümleme sonucunda; katılımcı sayısının yaklaşık 175 bin olduğu sonucuna varılmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz olunur.” (HABER MERKEZİ)

HMO: Mitinge en az 1 milyon 500 bin kişi katıldıHMO: Mitinge en az 1 milyon 500 bin kişi katıldı