15 Temmuz'da açılacak anıtlar tanıtıldı

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde İstanbul ve Ankara'da açılacak iki anıtın tanıtımı yapıldı. Anma törenlerinin programı da açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde düzenlenecek etkinliklerle ilgili açıklama yaptı. Ankara'da yapılan "15 Temmuz Şehitler Abidesi" ile İstanbul'da yapılan "Şehitler Makamı"nın tanıtımları da gerçekleştirildi.

Anıtla ilgili açıklamada, "Terör ve destekçilerine karşı milli birlik ve beraberlik duygularını pekiştirecek; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet duygusunu gelecek nesillere aktaracak ve sembolleştirecek bir anıt hazırlanması amaçlanmıştır" denildi.

ankara-anit 15 Temmuz Şehitler Abidesi

31.4 metre yüksekliğindeki anıtının taban alanının 500 metrekare olduğu aktarıldı. Anıtla ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Anıtın ana konstrüksiyonunda 125ton çelik kullanılmıştır. Anıtın ana konstrüksiyonu üzeri ve çevresi 3400m2 Safranbolu Eflani fosilli rustik yeşil mermeri kullanılarak kaplanacaktır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin ana girişi karşısında mevcut asfalt yol ile ilişkilendirilmiş 2000m2 tören alanı bulunmaktadır.  Anıt çevresinde ziyaretçilerin dinlenebileceği oturma alanları ve 4 basamaklı anfi düzeni bulunmaktadır. Anıtın gece görseli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin aydınlatma kompozisyonunu bozmayacak şekilde yapılmaktadır."

Anıtta, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 249 kişinin isimleri ve resimlerine de yer verildi.

"Şehitler Makamı", İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında inşa edildi. Anıtın, "kümbet-türbe anlayışıyla" yapıldığı belirtildi.

ANMA PROGRAMI

15 Temmuz'da İstanbul'un Anadolu Yakası'nda "Milli Birlik Yürüyüşü" yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı programın ardından "Şehitler Makamı"nın açılışı gerçekleştirilecek.

16 Temmuz, saat 00.13'te selalar okunacak ve sonrasında "Demokrasi Nöbeti" başlatılacak. Saat 02.00'da TBMM önündeki etkinliğine katılacak Erdoğan'a, 81 ilden getirilen bayrakla verilecek.

Saat 04.50'de Millet Camii’nde kılınacak sabah namazının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, 15 Temmuz Şehitler Abidesinin açılışı yapılacak.

Etkinliklerin detayları "http://www.15temmuzetkinlikleri.com/" sitesinden öğrenilebilecek.