10 Ekim Davası: Alman avukat duruşmaya alınmadı

10 Ekim Katliamı davasının 4'üncü duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşma yarın 10.00'da devam edecek. Davayı izlemek için Almanya'dan gelen Bremerhaven Barosu avukatını salona sokulmadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te ‘‘Savaşa İnat Barış, Hemen Şimdi’’ sloganıyla düzenlediği "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"nin buluşma noktası olan Ankara Garı’nda gerçekleşen, 102 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 500 kişinin de yaralandığı katliamın 4’üncü duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 18’i tutuklu, 18’i firari toplam 36 sanığın yargılandığı dava öncesi 10 Ekim Aileleri Ankara Garı önünde bir açıklama yaptı. Aileler, HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Filiz Kerestecioğlu, Lezgin Botan ile KESK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de katıldığı anmada katliamın unutturulmak istendiği, buna izin verilmeyeceğini belirttiler.

AİLELER ' #ADALET' YAZILI TİŞÖRTLER GİYDİ

Ankara Garı'ndan adliye binasına kadar yürüyen aileler duruşmaya üzerinde kayıpların fotoğrafları ile isimlerinin yer aldığı ve #ADALET yazılı tişörtlerle girdiler.

Duruşma, daha önce dinlenilmeyen müştekilerin dinlenilmesiyle başlandı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralılar ifadelerinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile patlamanın ardından katliam alanındaki yaralılara biber gazı sıkan, alana ambulansların girmesine izin vermeyen emniyet yetkililerinden ve olayda sorumluluğu bulunan tüm siyasetçilerden şikâyetçi olduklarını söylediler.

ALMAN AVUKAT DURUŞMAYA ALINMADI

Bremerhaven Barosu'ndan gözlemci avukat Matthias Giese, duruşmaya alınmadı. Yabancı heyetlerin mahkemelere sokulmaması, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yükseksağ'ın 4 Temmuz Salı günkü duruşmasında gündeme gelmişti.

TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Katliamı organize ettiği öne sürülen ve Gaziantep'de düzenlenen baskın sırasında kendisini patlatarak öldüren Halil İbrahim Durgun'un eşi Esin Altıntuğ’un ifadelerinde adı geçen ve IŞİD’çileri Suriye’ye götürüp getirdiği öne sürülen “Tavukçu Cuma” lakaplı Cuma Dabanıyassı duruşmaya SEGBİS aracılığıyla Gaziantep’ten bağlandı.

Müşteki avukatları tanığın duruşmaya getirilmesi gerektiğini söyleyerek ifadesinin SEGBİS aracılığıyla alınmasına itiraz ettiler. Halil İbrahim Durgun ile eşi Emel Altıntuğ'u tanımadığını söyleyen tanık Cuma Dabanıyassı'ya Esin Altıntuğ'u bir gece evinde misafir ettiği hatırlatılınca Dabanıyassı çelişkili ifadeler verdi. Tanığın anlatımlarından, sanık Esin Altıntuğ'un ifadeleri nedeniyle 4 ay tutuklu kaldığı ve ayrıca hakkına bir dava açılmış olduğu ortaya çıktı. Müşteki avukatları bu bilginin dava dosyasında yer almadığına dikkat çekerek katliamın organizatörünü Suriye’ye kaçırmaya çalıştığı iddia edilen Dabanıyassı'nın davanın sanığı olması gerektiğini ifade ettiler. Tanığın tutuklanması yönündeki talep mahkemece reddedildi.

Katliamı organize ettiği öne sürülen Halil İbrahim Durgun için eşi Esin Altıntuğ önceki duruşmada, "Sağ yakalansaydı çok şey konuşacaktı. Bu yüzden öldürmek istediler ve öldürdüler" demişti.

DURUŞMA SALONUNDA TARTIŞMA

Davada tanık ifadesi alınırken edilen yemin sırasında IŞİD sanıklarının ayağa kalkmamasına müşteki avukatları tepki gösterdi. Sanıkların müşteki avukatlarını hedef alan sözler sarf etmesi üzerine salon karıştı. Duruşmaya iki saat ara verildi. Adliyenin bahçesinde gölge bir yerde buluşmak üzere sözleşen aileler, polisin o alana girmelerine izin vermemesi üzerine bu duruma da tepki gösterdiler.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, katliamın bombacılarını, Antep’ten Ankara’ya geldikten sonra saldırının yaşandığı alana taşıyan taksicilerin ifadeleri alındı.

Duruşmaya yarın saat 10.00'da devam edilecek.